Ruski ministar finansija daje optimistične ekonomske prognoze

Ruski ministar finansija daje optimistične ekonomske prognoze

Ruska ekonomija beleži ubrzan rast u odnosu na očekivanja, sa očekivanim porastom BDP-a od 3,9% ove godine, prema izjavi ministra finansija Antona Siluanova. Siluanov je istakao da je rast BDP-a u prvoj polovini godine iznosio 4,7%, ocenjujući tu cifru kao veoma pozitivnu. On je naglasio da se beleži rast investicija od oko 8%, kao i porast realnih raspoloživih prihoda stanovništva.

Ministar je dodatno istakao da su procene rasta privrede za ovu godinu iznad prvobitnih prognoza, te da će premašiti prošlogodišnji nivo od 3,6%. Budžetski prihodi su takođe u porastu u odnosu na prethodnu godinu, povećavši se za 4,7 biliona rubalja (52 milijarde dolara) do danas, što ministar pripisuje povećanju prihoda od nafte i gasa, kao i prihodima od domaće privrede.

Anton Siluanov je najavio očekivani budžetski deficit od oko 1,1% BDP-a do kraja 2024. godine. Takođe je najavio planirane promene u poreskom sistemu za 2025. godinu, koje će doneti oko 30 milijardi dolara u budžet i biti usmerene ka prioritetnim oblastima.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije je u svojoj aprilskoj prognozi predvidelo rast od 2,8% za 2024. godinu, ali se očekuje da će ta projekcija biti revidirana početkom septembra.

Svetska banka je povećala svoju projekciju rasta ruske ekonomije, navodeći da će BDP porasti za 2,9% ove godine i 1,4% u 2025. godini. Ova revizija je viša u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 2,2% za 2022. i 1,1% za 2023. godinu. Svetska banka ističe da je ruski ekonomski rast uspeo da se odupre zapadnim sankcijama.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu izjavio da se očekuje da će ruska ekonomija rasti brže od svih naprednih ekonomija u 2024. godini.