Ruska valuta pada u odnosu na američki dolar

Ruska valuta pada u odnosu na američki dolar

Ruska rublja je pala za skoro 2% u odnosu na američki dolar na Moskovskoj berzi tokom trgovine u petak, dostigavši najnižu tačku od kraja marta 2022.

Valuta se trgovala za 89,4 rublje za dolar u 14:00 po moskovskom vremenu, prema podacima sa berze. Evro se trgovao za preko 97 rubalja, što je takođe najniži nivo od marta 2022.

Zamenik predsednika Centralne banke Aleksej Zabotkin dao je uveravanja u petak da slabljenje valute ne predstavlja nikakav rizik po finansijsku stabilnost i objasnio da je rublja uticala na pad cena ruskog izvoza.

„Napominjemo da poslednjih meseci cene robe koja čini najveći deo ruskog izvoza padaju. Kao i svetske cene, čak i bez obzira na popuste koji se primenjuju na ruski izvoz. Kurs je odraz pogoršanja spoljne situacije“, rekao je zvaničnik.

Ruska valuta gubi tlo pod nogama tokom cele nedelje, od kratkotrajne pobune privatne vojne kompanije Vagner. Grupa, koju predvodi Evgenij Prigožin, pokrenula je pobunu protiv ruskog vojnog vrha tokom vikenda. Naoružane jedinice zauzele su vojni štab u Rostovu na Donu, a neke snage su krenule na Moskvu. Pošto nije uspeo da dobije podršku regularne ruske vojske, Vagner je prekinuo napredovanje ka prestonici i postigao dogovor sa vlastima.

Rublja je takođe bila pod pritiskom poslednjih nedelja zbog nižih cena nafte i zapadnih sankcija, koje ograničavaju strane investicije i ponudu valute od izvoznika.