Rusija procenjuje izglede za rast BRIKS-a

Rusija procenjuje izglede za rast BRIKS-a

Udeo zemalja BRIKS-a u globalnom BDP-u, mereno paritetom kupovne moći (PPP), očekuje se da dostigne oko 38 odsto do 2028. godine, prema izjavi ruskog premijera Mihaila Mišustina. Govoreći na međunarodnom izvoznom forumu „Made in Russia“, Mišustin je istakao da je udeo „prijateljskih“ zemalja u spoljnotrgovinskom prometu Rusije u porastu, što bi moglo dodatno podstaći rast grupe BRIKS u celini.

Mišustin je naglasio da se ovi trendovi poklapaju sa promenama u globalnoj ekonomiji, naročito naglašavajući rastući značaj BRIKS-a, dok se očekuje da će udeo G7 nastaviti da opada. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), udeo G7 u globalnom BDP-u, mereno PPP-om, kontinuirano opada poslednjih godina, smanjujući se sa 50,42% u 1982. na 30,39% u 2022. Prognoze MMF-a ukazuju da će se ovaj trend nastaviti i da će udeo G7 dalje opasti na 29,44% ove godine.

PPP je metrika koju mnogi ekonomisti koriste za upoređivanje ekonomske produktivnosti i životnog standarda među zemljama, prilagođavajući se razlikama u cenama robe i usluga. Ministar finansija Rusije, Anton Siluanov, nedavno je naglasio da su zemlje BRIKS-a ključni pokretač globalnog ekonomskog rasta, predviđajući da će prosečna godišnja stopa rasta privreda ovih zemalja nadmašiti onu G7.

BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a Južna Afrika im se pridružila 2011. Ove godine, Egipat, Iran, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati postali su zvanične članice, dok Saudiska Arabija nije preuzela punopravno članstvo, već je pozvana da učestvuje na sastancima BRIKS-a. Više od 30 zemalja, uključujući i Tursku, članicu NATO-a, izrazile su želju za pridruživanje grupi.

Rusija će biti domaćin godišnjeg samita BRIKS-a kasnije ovog meseca, gde se očekuje da će članice odobriti novi status unutar grupe – status zemlje partnera BRIKS-a.