Rusija plaća državne obveznice

Rusija plaća državne obveznice

Rusija je konačno uspela da izvrši dolarske isplate po dve strane obveznice nakon što su sankcije uvedene finansijskom sistemu zemlje zbog njene ofanzive na Ukrajinu nedeljama zadržavale transakcije.

Zemlja je izmirila isplatu od 564,8 miliona dolara za evroobveznicu iz 2022. i isplatu od 84,4 miliona dolara za obveznicu iz 2042. godine, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva finansija i dodaje da je Moskva poslala dolare agentu za plaćanje, londonskoj filijali Citibank N.A.

Ranije ovog meseca, Moskva je pokušala da plati stranim vlasnicima evroobveznica u rubljama nakon što su zapadne zemlje zamrzle skoro polovinu ruskih deviznih rezervi, vrednih preko 300 milijardi dolara, kao deo sankcija Ukrajini.

Taj korak je preduzet nakon što je Ministarstvo finansija SAD sprečilo Rusiju da plati vlasnicima svog državnog duga više od 600 miliona dolara iz rezervi na američkim bankovnim računima, rekavši da Moskva mora da bira između ispuštanja svojih dolarskih rezervi i neplaćanja.

Rusija bi se smatrala neisplativom ako ne bi izvršila isplatu obveznica u roku od 30 dana koji je trebalo da se završi 4. maja. Moskva je više puta insistirala da blokiranje plaćanja treba smatrati neizvršenim obavezama Zapada u pogledu svojih finansijskih obaveza. obaveze prema Rusiji.

U međuvremenu, međunarodne agencije za kreditni rejting nastavile su da upozoravaju da je Rusija na ivici svog prvog velikog neplaćanja stranih obveznica od godina nakon boljševičke revolucije 1917.