Rusija nastavlja kupovinu deviza

Rusija nastavlja kupovinu deviza

Ministarstvo finansija Rusije objavilo je obim prve kupovine deviza u skladu sa budžetskim pravilom zemlje nakon pauze od prošlog avgusta, navodi se u saopštenju za javnost u ponedeljak.

Ruska centralna banka saopštila je u avgustu 2023. da će obustaviti kupovinu deviza do kraja godine kako bi izbegla pogoršanje slabosti rublje. Regulatorni organ je saopštio da će nastaviti kupovinu i prodaju deviza preko svog državnog fonda 2024. ukoliko to budu dozvoljavali uslovi na finansijskim tržištima. Prodaja deviza je nastavljena 15. januara.

U skladu sa svojim budžetskim pravilom, koje je ponovo uvedeno nakon de facto suspenzije prošle godine, Rusija ili prodaje devize iz svog suverenog fonda kako bi nadoknadila svaki manjak prihoda od izvoza nafte i gasa ili kupuje u slučaju suficita.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo očekuje da prihodi od nafte i gasa u saveznom budžetu ovog meseca budu za 2,1 milijardu dolara iznad cilja. U njemu se navodi da će dnevni obim kupovine biti ekvivalentan 3,7 milijardi rubalja (41 milion dolara) u periodu od 7. februara do 6. marta. iznose 806 miliona dolara. Međutim, transakcije se sada uglavnom obavljaju u kineskim juanima.