Rusija čuva u tajnosti identitet članova platnog sistema

Rusija čuva u tajnosti identitet članova platnog sistema

Centralna banka Rusije (CBR) saopštila je u utorak da će prestati da otkriva identitet učesnika u Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS), alternativi SVIFT-u u zemlji. Do nedavno, lista je bila objavljena na veb stranici regulatora.

„U trenutnim okolnostima, odlučili smo da na sajtu ne objavljujemo listu kompanija povezanih sa sistemom“, saopštila je pres služba CBR-a i dodala da „korisnici sistema i dalje mogu da vide listu“.

Neke ruske banke su nedavno bile isključene iz SVIFT-a, što im je praktično onemogućilo pristup međunarodnim tržištima. Zabrana je bila deo najnovijih sankcija Zapada protiv Rusije zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Prema rečima guvernera centralne banke Elvire Nabiuline, većina ruskih banaka, kao i 52 strane organizacije iz 12 zemalja, imaju pristup SPFS.

„Dok nije postojala takva pretnja da će biti odsečeni od SVIFT-a, strani partneri nisu mnogo žurili da se pridruže, ali sada očekujemo da će njihova spremnost biti veća“, dodala je ona.

Ruski mehanizam plaćanja SPFS ima sličnu funkcionalnost i omogućava prenos poruka u SVIFT formatu. Nastao je kao analog SVIFT-u koji je razvila Banka Rusije od 2014. godine.

U martovskom izveštaju francuskog kreditnog osiguravača Coface navodi se da su banke iz Nemačke, Švajcarske, Francuske, Japana, Švedske i Turske među onima koji su povezani sa SPFS. Prema Interfaksu, do kraja februara na ruski platni sistem bila je povezana 331 organizacija, uključujući banke iz Belorusije, Jermenije, Kirgizije, Kazahstana, Tadžikistana i Kube.