Rusija čini skoro polovinu indijskog uvoza nafte

Rusija čini skoro polovinu indijskog uvoza nafte

Izvoz ruske nafte u Indiju dostigao je novi rekord u maju, izvestio je Blumberg u sredu pozivajući se na podatke o praćenju brodova.

Moskva je činila 46 odsto ukupnog uvoza nafte u Indiju prošlog meseca, što je „zapanjujući skok“ sa manje od 2 odsto uvoza pre zapadnih ograničenja kupovine ruske nafte, pokazali su podaci analitičke firme Kpler.

Pošiljke tradicionalnih indijskih dobavljača sa Bliskog istoka zaostajale su za Moskvom dok je Nju Delhi kupio rusku naftu uz velike popuste, nakon gornje cene od 60 dolara po barelu koju su nametnule zapadne zemlje.

U aprilu je prosečna cena ruske nafte isporučene Indiji iznosila 68,21 dolara po barelu, dok je saudijska nafta iznosila 86,96 dolara, navodi se u saopštenju.

„Doduše, i Kina je tokom prošle godine uzela mnogo više ruske sirove nafte, a uvoz je dostigao rekorde, ali je Indija, strateški partner SAD, ta koja je istupila sa krila da podrži rusku ekonomiju“, primetio je Blumberg.

Međutim, list je istakao da nisu sve indijske rafinerije bile spremne da povećaju zalihe ruske nafte jer ove fabrike nisu dizajnirane da prerađuju teže mešavine sirove nafte.

„BPCL rafinerija u Mumbaju, na primer, nema kokser — jedinicu koja omogućava preradu teže, sumporne sirove nafte poput ruske — tako da je oko desetina prerađene sirove nafte ruska“, rekao je izvršni direktor jedne rafinerije za izlaz. Ovo je manje nego u nekim novijim fabrikama u Indiji, gde ta cifra iznosi čak 40%.

Dok konfiguracija rafinerije ostaje ograničavajući faktor, „ispravne cene“ priliva nafte i kapitalnih investicija za nadogradnju infrastrukture mogle bi da promene situaciju u roku od tri ili četiri godine, navodi agencija.

„Indijske rafinerije su zauzele daleko, daleko više od onoga što smo mislili da će biti moguće“, rekao je Jamal Kureshi, generalni direktor za strategiju i analizu u Petro-Logistics. „Ubrzo su zamenili ocene slične Uralu, što smo i očekivali, ali su takođe odustali od drugih ocena izvan toga.

U martu, najveći ruski proizvođač nafte, Rosnjeft, potpisao je sporazum sa Indian Oil Corp, vodećom rafinerijom u zemlji, o značajnom povećanju zaliha nafte i diversifikaciji kvaliteta nafte koja se isporučuje u zemlju.

Moskva i Nju Delhi su se takođe složili da u svom najnovijem sporazumu koriste referentnu vrednost cene nafte u Dubaiju koja je fokusirana na Aziju, napuštajući referentnu vrednost Brent koja je fokusirana na Evropu dok Moskva preusmerava prodaju nafte ka Aziji.