Rusi u navali na tržište nekretnina u Dubaiju

Rusi u navali na tržište nekretnina u Dubaiju

Rusi su na vrhu liste kupaca nekretnina od najvećeg investitora u Dubaiju u znak da je potražnja za imovinom u UAE i dalje velika, izvestio je Blumberg u četvrtak.

Emaar Properties, najveća kompanija za nekretnine u Dubaiju, koja čini oko 30% ukupne prodaje kuća pre izgradnje, otkrila je da ruski državljani predstavljaju najveći segment tržišta. Kompanija, međutim, nije navela tačan procenat.

Podaci su pokazali da su Rusi naglo povećali kupovinu nekretnina u Dubaiju nakon što su ih sankcije navele da prestanu da ulažu u zapadne zemlje, gurajući cene u emiratu na rekordne nivoe, navodi agencija.

Prema rečima Sara Butros, analitičara iz CI Capitala, investitori iz Rusije su činili oko 12% kupaca u Emaar razvoju ove godine, u poređenju sa drugim mestom u 2022. i devetim u 2020. godini.

„Očekujemo da će ruski tokovi ostati jaki do kraja godine“, rekla je ona. „To je uglavnom zbog atraktivnosti luksuznog segmenta u Dubaiju gde su prinosi od najma veoma visoki, a troškovi ulaganja niski.

Preferencijalni uslovi kao što su odsustvo poreza na prihod od zakupa i veći prinosi od zakupa privukli su bogate Ruse da investiraju u nekretnine u Dubaiju. Prihodi od najma stanova u gradu kretali su se od 6,75% do 7,25% u drugom kvartalu, prema savetniku za nekretnine CBRE Group Inc.

Tržište nekretnina u Dubaiju uživa u brzom oporavku od pandemije podstaknuto nedavnim prilivom novih kupaca, kao što su Rusi sa visokim neto vrednostima koji su premestili svoja sredstva u emirat u želji da zaštite imovinu.

Podaci su pokazali da su cene stambenih nekretnina u Dubaiju porasle za 17% tokom prošle godine kada su se mnoga zapadna tržišta suočila sa padom stambenog zbrinjavanja zbog porasta troškova zaduživanja.

Rusi su se takođe pojavili kao najveći strani kupci nekretnina u Turskoj u julu, čineći oko četvrtinu svih kuća prodatih strancima.