Rusi odbacuju dolare i evre, menjaju ih za juane

Rusi odbacuju dolare i evre, menjaju ih za juane

Računi u kineskoj valuti u ruskim bankama rastu usred sankcija Zapada.

Ruske banke su prošlog meseca zabeležile nagli porast broja računa u kineskim juanima, pokazalo je istraživanje finansijskog dnevnika Komersant.

Prema pisanju publikacije, građani Rusije su aktivno pretvarali svoju deviznu štednju u kinesku valutu, a značajno je porastao i broj novih računa denominiranih u juanima.

U Tinkoff banci, na primer, obim sredstava koja se drže u juanima porastao je osam puta. MTS banka je zabeležila četvorostruki rast, kao i Uralska banka za obnovu i razvoj, dok je Banka Sankt Peterburg zabeležila rast od 3,5 puta.

Tinkoff banka je takođe izvestila da mnoge veleprodajne kompanije prelaze na poravnanje u juanima, dok su ranije smatrale da su poravnanja u američkim dolarima lakša i brža. Prema podacima banke, udeo poslovnih obračuna u juanima porastao je sa 15-25% prošle godine na 25-30% sada. Transakcije uključuju firme koje trguju robom kao što su rezervni delovi, periferna oprema, tekstil i prehrambeni proizvodi, navela je MTS banka, napominjući da su ruske naftne kompanije, rudari i proizvođači metala takođe počeli da prelaze na poravnanje u juanima.

Transakcije sa kineskom valutom na Moskovskoj berzi takođe su značajno porasle, iako i dalje zaostaju za obimom u dolarima i evrima. Dok je u periodu januar-februar obim transakcija u juanima na berzi retko prelazio 3 milijarde rubalja dnevno (oko 37 miliona dolara), prošle nedelje je promenio rekord svih vremena od 18,5 milijardi rubalja (oko 230 miliona dolara).

Analitičari to vide kao sredstvo za pojedince i kompanije da izbegnu sankcije Zapada u vezi sa Ukrajinom koje efektivno ograničavaju pristup Rusiji dolaru i evru. Kina se, međutim, nije pridružila sankcijama i zadržala je otvoren pristup svojoj nacionalnoj valuti, što je čini potencijalnom alternativom za međunarodne transakcije Rusije.

„U uslovima ograničenja, mnoge kompanije vide obračune u juanima kao stabilnije i predvidljivije“, rekla je MTS banka za novine. Analitičari kažu da kako sankcije primoravaju ruske uvoznike i proizvođače da se preorijentišu na Aziju, a kako se dolar i evro sve više smatraju nepouzdanim za ruske kompanije, broj obračuna u juanima će verovatno dalje rasti.