Rublja tone na novi minimum iz 2023

Rublja tone na novi minimum iz 2023

Ruska rublja je u sredu nastavila da pada u odnosu na glavne svetske valute, pavši na novi najniži nivo u poslednjih 16 meseci.

Prema podacima MOEKS-a, ruska valuta se trgovala iznad 98 rubalja za američki dolar u 11:33 GMT, što je najslabiji nivo od 25. marta 2022. Rublja je takođe oslabila u odnosu na evro, pala na skoro 108.

Analitičari depresijaciju rublje objašnjavaju padom deviznih prihoda od izvoza koji nisu u stanju da pokriju sve veću domaću tražnju za devizama usred stabilizacije uvoza i, najskorije, sezone godišnjih odmora. Neki takođe primećuju tipično niže prihode u stranoj valuti od izvoznika početkom meseca. Ipak, mnogi očekuju korekciju u kratkom roku.

„Faktori koji mogu ojačati rublju se postepeno gomilaju, ali ih dinamika još ne odražava. Kada se prodavci valute pojave na tržištu, ovi faktori se mogu realizovati i korekcija će dostići 90-92 rublje za dolar“, rekao je za RBK Maksim Puhov, analitičar FG Finam.

U svom poslednjem pregledu rizika prošle nedelje, ruska centralna banka je rekla da slabljenje rublje ne predstavlja pretnju po finansijsku stabilnost Rusije.