Banka Rusije: Rublja nadmašila „toksične” zapadne valute u plaćanju izvoza

Banka Rusije: Rublja nadmašila „toksične” zapadne valute u plaćanju izvoza

Udeo rublje u spoljnotrgovinskim operacijama Rusije nastavlja da raste na mesečnom nivou, pokazali su podaci Banke Rusije objavljeni u ponedeljak.

Prema proračunima, 39% plaćanja ruskih izvoznih isporuka u maju izvršeno je u nacionalnoj valuti, uz 30% za uvoz. Udeo „toksičnih“ valuta, američkog dolara i evra, u međuvremenu je opao u izvozu i uvozu na 33 odsto, odnosno 35 odsto, saopštio je regulator.

Uporedo sa povećanjem udela rublje, u porastu je i „težina“ kineskog juana u spoljnotrgovinskim operacijama Rusije. U maju je dostigao 25% u izvozu u odnosu na 23% u aprilu, a ostao je na 31% u uvozu. U vrednosnom smislu, mesečni prihodi od izvoza u juanima porasli su sa 7,4 milijarde dolara na 8,4 milijarde dolara i sa 8 milijardi dolara na 8,1 milijardu dolara u plaćanju uvoza.

Rusija je aktivno počela da zamenjuje dolar i evro u spoljnoj trgovini prošle godine usred sankcija Zapada uvedenih zbog sukoba sa Ukrajinom. Rusija je od tada dramatično smanjila broj bankovnih računa i transakcija između kompanija i finansijskih institucija koje uključuju zapadne valute. Pre sukoba, udeo američkog dolara i evra u ruskim naseljima iznosio je oko 90%.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je prošlog meseca da očekuje da će udeo zapadnih valuta u ruskoj trgovini dalje pasti na 10-15 odsto do kraja godine.

Prema zvaničnim podacima, od juna udeo rublje u obračunima između Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije (EEU) dostigao je 75%, dok je preko 80% obračuna između Rusije i Kine obavljeno u rubljama ili juan.