Rojters: Rusija povećava prodaju nafte Indiji

Rojters: Rusija povećava prodaju nafte Indiji

Ruski državni naftni gigant Rosnjeft je navodno prodao veliku pošiljku sirove nafte Indiji dok ta južnoazijska država nastavlja da povećava uvoz energije iz zemlje pogođene sankcijama.

Indijska naftna korporacija (IOC), najveća rafinerija u zemlji, kupila je 700.000 tona ruske nafte Urals, rekli su Rojtersu dva trgovca upoznata sa tim, dodajući da je Rosnjeft dodelio sedam tereta za utovar iz baltičkih luka Primorsk i Ust-Luga između 15. maja. i 31 Indiji.

Isporuke nafte Urals Indiji porasle su od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, pokazuju podaci Refinitiv Eikon-a, dok sankcije vezane za Ukrajinu guraju ruski izvoz ka Aziji.

MOK i Rosnjeft su u decembru potpisali ugovor o isporuci do dva miliona tona nafte tipa Urals do kraja tekuće godine. Prema ugovoru, indijska firma je kupila nekoliko Uralskih tereta iz crnomorske luke Novorosijsk.

Ranije ove nedelje, vlasti EU su predstavile šestu grupu sankcija protiv Moskve zbog njene ofanzive na Ukrajinu. Najnovije mere uključuju embargo na uvoz ruske sirove nafte u roku od šest meseci.

Međunarodni trgovci će morati da zaustave kupovinu nafte od Rosnjefta posle 15. maja pošto sankcije EU protiv nekoliko ruskih kompanija stupaju na snagu.

Indija je u aprilu navodno zatražila od državnih energetskih kompanija da procene mogućnost sticanja 19,75% udela, koji je prethodno bio u vlasništvu britanskog energetskog giganta BP, u Rosnjeftu pogođenom sankcijama.