Banke Koreje: Kamatne stope će rasti dok inflacija ne bude poražena

Banke Koreje: Kamatne stope će rasti dok inflacija ne bude poražena

SEUL – Guverner Banke Koreje Ri Čang-jong rekao je da će kamatne stope u subotu morati da nastave da rastu sve dok inflacija ne opadne, ali zemlja verovatno ne bi mogla da zaustavi njeno pooštravanje ciklus pred Federalnim rezervama SAD.

Apresijacija dolara izazvana povećanjem stope Fed-a doprinela je inflaciji u mnogim otvorenim ekonomijama širom sveta, uključujući Koreju, jer lokalna valuta pada u vrednosti.

„Sada smo nezavisni od vlade, ali nismo nezavisni od FED-a. Dakle, ako Fed nastavi da povećava kamatnu stopu, to će imati pritisak na depresijaciju naše valute“, rekao je Ri u intervjuu za Rojters. Iako je Banka Koreje počela da povećava kamatne stope pre Fed-a, sa svojim prvim povećanjem pre godinu dana, „da li možemo da završimo ranije – ne mislim tako“.

Inflacija u Koreji je u velikoj meri rezultat spoljnih pitanja kao što su cene energije, rekao je Ri, i, „ako me pitate, da li ću prestati… šta se dešava ako cena nafte ponovo poraste?… Veoma je teško? da bismo znali tačno vreme, s obzirom na važnost spoljašnjeg šoka.“

Iako očekuje da će se domaća inflacija ohladiti u avgustu u poređenju sa stopom od 6,3% viđenom u julu, „preuranjeno je“ reći da je dostigla vrhunac, posebno zato što bi, kako se zima približava, cene gasa ponovo mogle da porastu.

Banka Koreje podigla je kamatne stope za četvrtinu poena na svom poslednjem sastanku na 2,5 odsto i rekla da će dalja povećanja od četvrtine poena „biti odgovarajuća još neko vreme sve dok putanje inflacije ostane kako se trenutno pretpostavlja”.

Tačka zaustavljanja, rekao je Ri, zavisiće od toga kako se ponaša inflacija.

U ovom trenutku, „ne mogu reći da smo ispred krive“, rekao je Ri. „Sve dok inflacija ostane visoka, znači 4-5%… onda ćemo svakako nastaviti da potenciramo normalizaciju“ kamatnih stopa.

Očekuje se da će inflacija u Koreji iznositi oko 5% do kraja 2022. i pasti do 2023. Njena centralna banka, kao i mnoge druge, cilja na inflaciju od 2%.

Ri je govorio na marginama istraživačke konferencije Fed-a na kojoj su globalni centralni bankari koristili uglavnom isti jezik da opisuju svoju zajedničku borbu protiv rastućih cena. Iako je glavni problem isti — inflacija daleko iznad njihovih utvrđenih ciljeva — izvori cenovnog pritiska i stoga se politički odgovori razlikuju među zemljama.

Za manje otvorene ekonomije kao što je Koreja, situacija je posebno složena zbog efekata prelivanja iz politika postavljenih na drugim mestima.

Čak i posledice iz govora predsednika Fed-a Džeroma Pauela ovde u petak, koji je izazvao rasprodaju na američkim tržištima kapitala, biće posmatrani, rekao je Ri, sa okom na to kako se pobeda otvara tokom trgovanja u ponedeljak. Predsedavajući Fed-a je obećao da će se američke kamatne stope pomeriti na „restriktivne“ nivoe i ostati tamo koliko god bude potrebno da bi se snizila inflacija u SAD.

Dobitak je ove godine pao za oko 11% u odnosu na dolar, a lokalni zvaničnici su pojačali nadzor kretanja valute.

Rhee je do sada rekao da ne vidi depresijaciju kao rezultat špekulacija ili ekonomskih osnova Koreje, već kao deo rastuće globalne snage dolara.

„Postoji nekoliko dana kada vidimo kretanje koje je previše – ali za sada mislim da je naše kretanje kursa u velikoj meri u skladu sa glavnim valutama“, rekao je Ri. „Ovaj depresijacioni pritisak zbog jačine dolara je zapravo loš faktor za našu inflaciju, jer naše uvozne cene dosta rastu“, rekao je on, ali „trenutni depresijacioni pritisak ne znači nikakve probleme likvidnosti ili solventnosti, ili kreditne probleme za Koreja“.

Ri je rekao da rizikuje od novih geopolitičkih pitanja, jer je rat u Ukrajini izazvao veće troškove energije i napetost između SAD i Kine.

„To je ogroman rizik za nas – geopolitika i tenzije između SAD i Kine su, po mom mišljenju, veoma važan faktor“, rekao je on.

Ali on je takođe rekao da postoji prilika za Koreju dok se globalna ekonomija reorganizuje nakon pandemije.

Međutim, sada je glavni prioritet pobediti inflaciju, problem koji se deli širom sveta, iako se uzroci mogu razlikovati.

„Stvarno vidim da se situacija i izazovi sa kojima se suočavaju SAD prilično razlikuju od glavobolje i izazova sa kojima se ja suočavam, a verovatno i moje evropske kolege“, rekao je Ri. Ali za svaku „za nas je važno da nastavimo da dajemo prioritet inflaciji“.