Rast potrošnje u Velikoj Britaniji usporava se u avgustu

Rast potrošnje u Velikoj Britaniji usporava se u avgustu

Britanski rast potrošnje izgubio je tempo prošlog meseca, dodajući znacima slabljenja ekonomije, uprkos udvostručenju kinematografije nakon objavljivanja filmova „Barbi“ i „Openhajmer“, pokazali su podaci Barklisa u utorak.

Godišnji rast potrošnje na kreditne i debitne kartice usporio je na 2,8% u avgustu sa 4,0% u julu, za šta je banka okrivila nastavak loših uslova prethodnog meseca.

Deo usporavanja je takođe uslovljen padom inflacije – a posebno pad cene goriva za vozila od 20% na godišnjem nivou – pošto je potrošnja na osnovne stvari kao što su hrana i gorivo porasla samo 1,0%, najmanje od aprila 2020.

Potrošnja na bioskopske karte porasla je za 101% u odnosu na godinu ranije, što je dovelo do šireg rasta potrošnje na zabavu.

Međutim, s obzirom na to da inflacija potrošačkih cena i dalje iznosi 6,8% u julu – što je najviše od svih velikih ekonomija – podaci sugerišu da ukupna potrošnja domaćinstava nastavlja da realno pada.

„Prigušeni rast potrošnje u avgustu je u skladu sa drugim izvorima podataka, kao što su blagi PMI i odugovlačenje poverenja potrošača, što sugeriše da se zalogaj monetarnog pooštravanja počinje sve oštrije osećati“, rekao je ekonomista Barklisa Abas Kan.

Banka Engleske podigla je kamatne stope 14 puta od decembra 2021. godine, a finansijska tržišta očekuju dalje povećanje od četvrtine poena na 5,5 odsto ovog meseca, a zatim konačno povećanje na 5,75 odsto pre kraja godine.

Dok je Barklis rekao da je kišno vreme uticalo na potrošnju potrošača, odvojeni podaci Britanskog maloprodajnog konzorcijuma od utorka pokazuju da su se mnogi kupci vratili u radnje nakon što su trgovci na malo u julu prestali.

Ukupna prodaja članica BRC-a porasla je za 4,1% u gotovini u godini do avgusta – u skladu sa prosečnom godišnjom stopom rasta u poslednjih 12 meseci – nakon što je pala na 1,5% u julu.

Rast prodaje kao za slično, mera koja se prilagođava promenama u prodavnom prostoru, porastao je na 4,3% u avgustu sa 1,8%.

Kozmetički proizvodi su imali odlične rezultate, ali BRC je rekao da se čini da roditelji odlažu kupovinu dečijih uniformi i cipela sve dok ne počne nova školska godina.

Kao i podaci Barclaisa, podaci BRC-a nisu prilagođeni inflaciji – tako da bi opadanje inflacije moglo dovesti do nižeg rasta prodaje na vrhu, saopštilo je trgovinsko telo.

„Kako stopa rasta cena opada, tako će padati i dodatna potrošnja potrebna potrošačima. Kao rezultat toga, rast prodaje može pasti u narednim mesecima, čak i ako rast obima ne bude“, rekla je izvršna direktorka BRC-a Helen Dikinson.