Raspoloživi prihod u Britaniji pada najbržom stopom od 1950-ih

Raspoloživi prihod u Britaniji pada najbržom stopom od 1950-ih

Velika Britanija je spremna da uđe u „recesiju domaćinstava“, jer rastuće cene slabe poverenje potrošača i primoravaju ljude da smanje potrošnju. To je prema Konfederaciji britanske industrije (CBI), vodećoj poslovnoj grupi koja govori u ime 190.000 preduzeća u Velikoj Britaniji, u ekonomskoj prognozi objavljenoj u ponedeljak.

Analitičari CBI procenjuju da će zbog visoke inflacije realni raspoloživi prihodi domaćinstava do kraja godine pasti za 2,3 odsto, što bi predstavljalo najveći godišnji pad od kada je vođenje evidencije počelo sredinom 1950-ih.

„Doći će recesija domaćinstava – što će poslovne investicije učiniti još važnijim“, rekla je grupa, objašnjavajući da je situacija rezultat „istorijskog smanjenja prihoda domaćinstava, što će smanjiti potrošnju potrošača. ”

„Ovo će zauzvrat oslabiti rast BDP-a krajem ove i u prvoj polovini sledeće godine“, navodi CBI. Grupa je snizila prognozu ekonomskog rasta u Velikoj Britaniji na 3,7% ove godine u odnosu na prethodnu procenu od 5,1% i na samo 1,0% u 2023. (sa 3,0%).

„Visoka inflacija je primarni izvor slabijeg rasta. Inflacija indeksa potrošačkih cijena dostigla je 40-godišnji maksimum u aprilu (9%), podstaknuta koktelom izazova – u rasponu od pritisaka u lancu snabdijevanja, rastućih cijena roba i rata u Ukrajini“, navodi se.

Grupa predviđa da će inflacija ostati visoka sve do ove jeseni, da će porasti na još jedan maksimum u oktobru (8,7%), kada se očekuje da Ofgem (Kancelarija za tržišta gasa i električne energije) podigne gornju granicu cene energije.

Geopolitička situacija takođe destabilizuje ekonomiju Velike Britanije, rekao je glavni ekonomista CBI Rejn Njutn-Smit.

„Ovo je težak skup statistike za stomak. Rat u Ukrajini, globalna pandemija, kontinuirano opterećivanje lanaca snabdevanja – čemu je prethodio Bregzit – pokazao se otrovnim receptom za rast Ujedinjenog Kraljevstva.

Napominjući da postoji rizik da ekonomija u narednim mesecima bude ništa drugo do „daleka sekunda“ u odnosu na politiku, CBI je naglasio da samo odlučne i neposredne akcije vlade mogu da spasu situaciju. Grupa je predložila, na primer, uvođenje mera za suzbijanje nedostatka radne snage i smanjenje poreza na potrošnju kompanija.

„Da budem jasan – očekujemo da će ekonomija prilično stagnirati. Neće nam trebati mnogo da nas odvede u recesiju. A čak i ako to ne učinimo, previše ljudi će se osećati kao jedno. Vremena su teška za kompanije koje se bave rastućim troškovima, kao i za ljude sa nižim primanjima koji su zabrinuti zbog plaćanja računa i stavljanja hrane na sto“, rekao je šef CBI Toni Danker, dodajući da će neaktivnost Londona u narednim mesecima „ubiti u kamen stagnirajuću ekonomiju 2023. godine, sa recesijom koja je veoma živa briga.“