Putin: Zapadni „ekonomski blickrig“ nije uspeo

Putin: Zapadni „ekonomski blickrig“ nije uspeo

Zapadne zemlje nisu uspele u pokušajima da destabilizuju rusku ekonomiju sankcijama, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku vlade o ekonomskim pitanjima u ponedeljak.

„Situacija se stabilizuje, kurs rublje se vratio na nivoe iz prve polovine februara i podržan je jakim platnim bilansom… Deviza se vraća u bankarski sistem zemlje, a obim depozita građana raste. . Što se tiče potrošačkog tržišta, nakon kratke jurnjave za kupovinom većeg broja roba… maloprodajna potražnja se vratila u normalu. Robne zalihe u maloprodajnim lancima se oporavljaju“, rekao je Putin.

Sve u svemu, primetio je da sankcije nisu uspele da slome ekonomiju zemlje.

„Cilj [sankcija] je bio da se brzo potkopa finansijska i ekonomska situacija u našoj zemlji, izazove panika na tržištima, izazove kolaps bankarskog sistema i velika nestašica robe u prodavnicama. Ali ova politika je propala – ekonomski blickrig se nasukao“, naveo je ruski predsednik.

U međuvremenu, prema Putinovim rečima, sankcije su imale negativan efekat na zemlje koje su ih uvele, a to su SAD i EU, što je dovelo do naleta inflacije i nezaposlenosti u tim zemljama, pogoršanja životnog standarda njenih građana i devalvacije njihove ušteđevine.

Putin je priznao da su i Rusi osetili uticaj sankcija na svoje porodične budžete, pošto su cene u zemlji u poslednjih mesec i po dana skočile za 9,4 odsto, a godišnja inflacija od 8. aprila skočila na 17,5 odsto. Predsednik je primetio , međutim, da cene sada pokazuju znake stabilizacije, i obećao je da će uvesti dalje mere za pomoć stanovništvu.

„Moramo podržati naše građane, pomoći im da se izbore sa inflatornim talasom. S tim u vezi, da podsetim da smo doneli odluku o podizanju svih socijalnih davanja, penzija i plata građana zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, ograničenja uvedena u zemlji negativno su uticala na poslovanje, otežavajući logistiku izvoznih i uvoznih isporuka i stvarajući prepreke za plaćanje. Predsednik je napomenuo da Rusija treba da ubrza prelazak na nacionalne valute u spoljnotrgovinskim obračunima kako bi se situacija popravila.

„Neophodno je pružiti maksimalnu pomoć preduzetnicima u rešavanju ovih problema, uključujući i ubrzanje prelaska spoljne trgovine na obračune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su pouzdani poslovni partneri“, rekao je on.

Prema rečima predsednika, ključni zadatak Vlade u ovom trenutku je dugoročna stabilnost finansijskog sistema i na saveznom i na regionalnom nivou.

Rusija se suočila sa sankcijama bez presedana od strane SAD i njenih saveznika kao odmazde za vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Za manje od dva meseca Rusija je postala najsankcionisanija zemlja na svetu. Moskva kaže da je sada podložna više od 6.000 različitih ciljanih ograničenja. To je više od Irana, Venecuele, Mjanmara i Kube zajedno.