Putin kaže da ruska ekonomija napreduje bolje nego što se očekivalo

Putin kaže da ruska ekonomija napreduje bolje nego što se očekivalo

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je kasno u utorak da ruska ekonomija radi bolje nego što se očekivalo nakon što ga je premijer Mihail Mišustin izvestio da su rast bruto domaćeg proizvoda i inflacija iznenađujuće pozitivni, preneo je Rojters.

Rast BDP-a bi mogao da pređe 2% ove godine, a inflacija potrošačkih cena ne može porasti iznad 5% godišnje, rekao je Mišustin Putinu na sastanku u Kremlju. Međunarodni monetarni fond očekuje da će ruska ekonomija ove godine rasti 0,7 odsto.

„Naši rezultati su, barem za sada, da kažemo, oprezno, bolji nego što se ranije očekivalo, bolji nego što smo predviđali“, rekao je Putin, prema transkriptu na sajtu Kremlja.

Analitičari koje je Rojters anketirao krajem juna zabeležili su rast BDP-a od 1,2 odsto i inflaciju od 5,7 odsto u 2023.

Ruska ekonomija je 2022. godine pala za 2,1% i bila je pod posebnim pritiskom u proleće prošle godine kada su saveznici Kijeva uveli sveobuhvatne sankcije Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini.

Ruske tehnokrate su pomogle da se nadoknadi deo udara tako što su prenamenili ekonomiju i pokrenuli je gotovinom, a ministarstvo finansija je ranije reklo da je javna potrošnja bila 26,5% veća u odnosu na isti period prošle godine u prvih pet meseci ove godine.

Mišustin je u utorak rekao Putinu da ima uverenje da će ekonomija ove godine poslovati dobro, ako ne bude okolnosti više sile.

„Dragi Vladimire Vladimiroviču (Putine), ekonomija zemlje nastavlja da se samopouzdano oporavlja, uprkos sankcijama, uprkos svim preprekama koje se postavljaju našoj zemlji“, rekao je Mišustin.

Efekat sankcija je, međutim, bio bolan, jer su zapadna finansijska tržišta i mnoga izvozna tržišta za ruske kompanije i robu zatvorena.

Ključni prihodi od nafte i gasa u januaru-maju ove godine bili su skoro upola manji nego pre godinu dana u istom periodu, za šta su krive niže cene nafte Urals i manji obim izvoza prirodnog gasa.

Ministar finansija Anton Siluanov je više puta rekao da budžetski deficit Rusije ove godine neće biti veći od 2% BDP-a, iako se većina analitičara ne slaže s tim.

Međunarodni monetarni fond je među onima koji očekuju da će Rusija ove godine imati znatno veći budžetski deficit.