Prodaja novih vozila u SAD porasla za 0,1% u drugom kvartalu

Prodaja novih vozila u SAD porasla za 0,1% u drugom kvartalu

Prodaja novih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama blago je porasla za 0,1% u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, prema preliminarnim podacima sa Motorintelligence.com objavljenim u utorak. Iako je porast minimalan, analitičari automobilske industrije očekuju da bi tržište moglo oživeti s daljim padom cena i mogućim smanjenjem kamatnih stopa, što bi učinilo uzimanje kredita za nova vozila privlačnijim.

Glavni faktori koji su uticali na prodaju uključuju visoke cene vozila koje su zadržale mnoge potencijalne kupce van tržišta. Takođe, sajber napadi koji su pogodili softver kompanije CDK Global, korišćen za vođenje prodajne dokumentacije u dilerskim mrežama, dodatno su uticali na smanjenje prodaje krajem juna. Iako je većina dilera uspela da se vrati na posao do utorka popodne, kompanije poput General Motorsa navode da su neke isporuke vozila odložene za treće tromesečje.

Analitičari primećuju da se zalihe na dilerskim parcelama povećavaju, posebno za kamione i vozila više klase, dok su manji i jeftiniji modeli, kao i gasno-električni hibridi, u manjoj ponudi. Očekivanja većih popusta dovode do toga da mnogi potrošači odlažu kupovinu vozila.

U pogledu performansi proizvođača vozila, Toyota je zabeležila značajan rast prodaje od 9,2% u drugom kvartalu, zahvaljujući popularnosti svojih gasno-električnih hibrida. Honda je takođe imala rast od 2,7%, dok je General Motors ostvario skroman rast od 0,3%. Subaru je zabeležio impresivan rast od 5,4% u prodaji u istom periodu.

Stellantis, sa brendovima poput Ram i Jeep, imao je značajan pad u prodaji od 20,7% u drugom kvartalu, dok je Nissan zabeležio pad od 3,1%. Kia je takođe imala pad prodaje od 1,6%.

Ukupno, proizvođači su prodali oko 4,13 miliona novih vozila od aprila do juna, što je blizu procenjenog cilja od skoro 16 miliona za celu 2024. godinu, što je neznatno više u odnosu na prošlogodišnje prodaje od 15,6 miliona.

Tesla je izvestio o globalnom padu prodaje od 4,8% u drugom kvartalu, dok Ford objavljuje svoje prodajne brojeve u sredu.

Ova dinamika ukazuje na tržište automobila u SAD-u koje se prilagođava promenljivim uslovima ponude, tražnje i ekonomske situacije, uz očekivanja daljeg razvoja tokom narednih meseci.