Zemlje Evropske unije dogovorile zajedničku kupovinu gasa

Zemlje Evropske unije dogovorile zajedničku kupovinu gasa

Zemlje Evropske unije složile su se da zajednički kupuju i skladište gas, vodonik i tečni prirodni gas kako bi se suočile sa izazovom smanjenja energetske zavisnosti od Rusije i istovremeno zaštitile Evropljane od rastućih troškova energije. Međutim, prestali su da nametnu gornju granicu cena energije.

Evropski lideri objavili su odluku u petak nakon istorijskog niza samita u četvrtak, kada su se sastali zajedno sa NATO-om i Grupom 7 industrijalizovanih nacija, a pridružio im se i predsednik Bajden sa namerom da okupi saveznike protiv Rusije.

Villing E.U. članovi mogu da se udruže i zajednički pregovaraju o kupovini gasa, povećavajući svoju pregovaračku moć u nadi da će uticati na cene energije. U kolektivnu kupovinu gasa mogu se pridružiti Ukrajina, Gruzija i Moldavija, kao i zemlje zapadnog Balkana.

Kapacitet skladištenja može da se deli tako da svi E.U. nacije su pripremljene sa dovoljno zaliha za sledeću zimu. Lideri su takođe podržali predlog Evropske komisije, izvršnog ogranka bloka, da se popuni 80 odsto njihovih podzemnih skladišta do novembra, što zahteva masovne kupovine u narednim mesecima.