Mađarska tvrdi da nove sankcije Rusiji neće pogoditi energetski sektor

Mađarska tvrdi da nove sankcije Rusiji neće pogoditi energetski sektor

Nedavno najavljeni, deveti paket sankcija Rusiji od strane Brisela neće uključivati nikakva nova ograničenja protiv energetskog sektora zemlje, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto novinarima u Briselu, nakon sastanka najviših diplomata bloka.

Ovakva ograničenja bi ugrozila interese Budimpešte, rekao je ministar i dodao da su takvi rizici izbegnuti. „Bilo nam je važno da paket ni na koji način ne može da ugrozi sigurnost snabdevanja energijom“, rekao je on i dodao da je „to postignuto“.

Ni fosilna goriva ni nuklearna energija neće biti pod uticajem nijednog ograničenja, kaže Szijarto. Ministar je, međutim, kritikovao i samu činjenicu da je diskusija u Briselu i dalje bila usmerena na sankcije, a ne na komunikaciju sa Moskvom.

„Veliki je problem što se diskusije kreću ka sankcijama“, rekao je Sijarto, nazvavši ovaj pristup „neuspehom“ jer „ne vodi ka miru“. Tako je pitanje mira gurnuto u drugi plan, dok u diskusiji dominira ratna retorika, dodao je ministar.

Ranije u ponedeljak, visoki diplomata EU Žozep Borel rekao je novinarima da još uvek nema dogovora o devetoj seriji sankcija protiv Rusije uoči ministarskog sastanka. Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, blok planira da doda oko 200 entiteta na svoju crnu listu i cilja na ruski sektor vađenja minerala.

Mađarski mediji javili su u ponedeljak da će ukupno 141 privatno lice i 47 organizacija biti dodato na crnu listu EU. Budimpešta je takođe insistirala na uklanjanju nekih ljudi sa liste, tvrdeći da bi to ometalo otvorenu međunarodnu komunikaciju, kao i da bi sprečilo pregovore neophodne za okončanje tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva.

Zapadne zemlje su uvele nekoliko rundi sankcija Moskvi od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara. Ograničenja su uključivala zamrzavanje polovine njenih zlatnih i deviznih rezervi i ciljanje njenog izvoza energije, uključujući ograničenje cene nafte. Međutim, sankcije su izazvale porast troškova života i energije, što je izazvalo brojne protestne skupove širom Evrope.