Poljska poništila veliku kaznu ruskom gasnom gigantu

Poljska poništila veliku kaznu ruskom gasnom gigantu

Apelacioni sud u Poljskoj poništio je odluku nacionalnog antimonopolskog organa da izrekne najveću moguću kaznu ruskom energetskom najvećem Gaspromu, javio je u sredu poljski list Puls Biznesu.

Kancelarija za zaštitu konkurencije i zaštite potrošača (UOKiK) izrekla je Gazpromu kaznu od 29 milijardi zlota (6,85 milijardi dolara) 2020. godine za osnivanje kompanije zadužene za izgradnju i rad gasovoda Severni tok 2 bez prethodnog odobrenja regulatora. , čime se krše zakoni o konkurenciji.

Kazna je bila najveća dozvoljena poljskim zakonom i činila je 10% godišnjeg prometa kompanije. Pet Gaspromovih partnera u EU – Engie, Uniper, Vintershall Dea, OMV i Shell – takođe su kažnjeni.

Gazprom je tada osporio presudu, a Šel je takođe podneo žalbu.

Izgradnju gasovoda Severni tok 2 izveli su Gasprom i nekoliko evropskih kompanija u periodu 2011-2021. Gasovod ide po dnu Baltičkog mora, paralelno sa Severnim tokom 1, gasovodom koji je bio glavna ruta za isporuku ruskog prirodnog gasa u EU.

U septembru 2022. oba gasovoda su oštećena u napadu sabotaže, a isporuke gasa iz Rusije u Nemačku duž Severnog toka 1 su obustavljene. Severni tok 2 nikada nije pušten u rad zbog problema sa licencama sa Nemačkom.