Zašto su računi za energiju u Britaniji sve veći?

Zašto su računi za energiju u Britaniji sve veći?

Uobičajeni računi za energiju domaćinstava u Britaniji će porasti iznad 3.500 funti u oktobru i mogli bi premašiti 6.000 funti do aprila. Ali zašto su odjednom porasli za toliko i šta se može učiniti da se ublaži uticaj na domaćinstva i širu ekonomiju?

Jednostavan odgovor je da je cena gasa već porasla tokom prošle godine, ali je poslednjih nedelja počela da raste još brže.

Tokom protekle decenije cena gasa se trgovala između oko 20 penija i 75 penija po termi na veleprodajnom tržištu UK. Do januara 2022, nakon što je Rusija prošle godine počela da sužava snabdevanje Evropi i kako se potražnja oporavila od pandemije, gas je porastao na oko 200 penija po termo. Ponovo je porasla nakon invazije na Ukrajinu krajem februara.

Ali od juna, kada je Rusija smanjila snabdevanje Evropi ograničavanjem protoka na gasovodu Severni tok 1, cene su se više nego udvostručile na 555 penija po termo.

Na ovim nivoima cena porast cene od 10 odsto — kao što se desilo tokom prošle nedelje — je kao da na svoj račun ponovo dodate celokupan trošak normalne godine na veliko. Zato su prognoze za gornju granicu počele da skaču za tako velike iznose.

Drugi faktor je nedavni potez regulatora Ofgema da brže prenese povećanje veleprodajnih cena gasa i električne energije na potrošače. Ranije se gornja cena menjala dva puta godišnje u aprilu i oktobru. Sada će se menjati svaka tri meseca sa sledećim porastom u januaru u dubini zime.

Pre mesec dana Ofgem je kritikovao Investec, investicionu banku, zbog sugerisanja da će gornja granica biti iznad 4.000 funti do sledećeg proleća. Ali veleprodajna tržišna cena raste jer znači da je konsenzus prognoza da će godišnji račun za prosečno domaćinstvo premašiti 6.000 funti godišnje do aprila. Pre krize, tipičan račun domaćinstva iznosio je oko 1.200 funti.