Zaštitite pršutu: Italija se bori protiv svinjske kuge

Zaštitite pršutu: Italija se bori protiv svinjske kuge

Uzgajivač svinja Alberto Kavanjini zaklao je 1.600 svojih svinja zbog svinjske kuge, virusa koji ugrožava industriju svinjskog mesa u Italiji vrednoj 20 milijardi evra, uključujući njenu svetski poznatu pršutu.

Bolest, koja je pogubna za svinje i pogubna za ekonomiju, posebno je pogodila severne regione Lombardije, Pijemonta i Ligurije – a njeno širenje zastrašuje susednu Francusku.

Italija je zabeležila slučajeve virusa kod nešto manje od 25.000 svinja na 50 farmi i na skoro 2.500 divljih svinja, između januara 2022. i septembra ove godine, pokazuju zvanični podaci.

Kavanjini ima sreće: uzgajivač iz Breše u severnoj Italiji poseduje nekoliko farmi, ublažavajući udarac odbravljenom, „ali mnogi uzgajivači imaju samo jednu farmu“, pa gube svu stoku, rekao je on za AFP.

Samo 2024. godine širom Italije je zaklano između 50.000 i 60.000 svinja.

Eksperti EU kritikovali su rimsko upravljanje krizom nakon posete toj mediteranskoj zemlji u julu.

„Sveukupna strategija kontrole bolesti u severnoj Italiji treba da se poboljša. Svaki region sprovodi sopstvene mere, uz minimalnu koordinaciju sa svojim susedima“, navodi se u izveštaju.

Brisel je preporučio usvajanje jedinstvene strategije za celu severnu Italiju, a vlada premijera Đorđa Melonija imenovala je specijalnog komesara za utvrđivanje pravila.

Zabranjeno je kretanje svinja unutar zaraženih i susednih područja – osim prema klanicama – dok je pristup farmama ograničen na minimum.

„U ovom trenutku… gradimo barijere“ za stvaranje zona za ograničavanje kretanja divljih svinja, rekao je Frančesko Felicijani iz Nacionalnog referentnog centra za svinjsku kugu (CEREP) za AFP.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti u oblastima koje se graniče sa severnom Italijom – posebno u Gornjim Alpima, Alpima Gornje Provanse i Alpima Primorskim – od januara 2022.

A u junu je osnovana italijansko-francuska tehnička grupa za jačanje „prekogranične saradnje za efikasnije upravljanje“ onim što predstavlja „glavnu pretnju“, prema francuskoj vladi.

Oni koji rade u italijanskom sektoru svinjskog mesa, koji generiše godišnji promet od 20 milijardi evra (22 milijarde dolara) i zapošljava 100.000 ljudi, „veoma su zabrinuti“, rekao je za AFP Etore Prandini, šef najvećeg italijanskog poljoprivrednog udruženja Koldireti.

Italijanske farme imaju oko 10 miliona svinja, a gubitak prihoda se procenjuje na oko 25 miliona evra, rekao je farmer Cavagnini.

Pogođeni poljoprivrednici dobiće odštetu od države, koja u proseku stiže dve godine kasnije.

Ali virus pogađa i stotine uzgajivača, koji ne mogu da prevoze svinje između farmi, trpeći gubitke vredne „stotine miliona“ evra koji nisu pokriveni, rekao je Kavanjini.

Komesar Đovani Filipini rekao je u četvrtak da je vlada „usvojila sve mere da spreči prenošenje virusa” i da „nije bilo novih izbijanja poslednjih dana”.

Ali Prandini iz Coldirettija rekao je da bi farmeri trebalo da dobijaju veću finansijsku pomoć — kao što je moratorijum na otplatu kredita — i upozorio da bi virus mogao biti smanjen, ali ne i nestao.

„Ako ne uspemo u potpunosti da iskorenimo prisustvo divljih svinja na ovim prostorima, rizik je da… kriza prođe, ali da se vrati“, rekao je on.