Zapošljavanje u Velikoj Britaniji opada najbržim tempom u poslednje tri godine

Zapošljavanje u Velikoj Britaniji opada najbržim tempom u poslednje tri godine

Britanski poslodavci smanjili su broj novog stalnog osoblja koje su zaposlili preko agencija za zapošljavanje prošlog meseca najviše od sredine 2020. godine zbog zabrinutosti oko ekonomskih izgleda, dodajući znake da tržište postaje teže za one koji traže posao, piše Rojters.

Mera stalnog zapošljavanja od strane Konfederacije za zapošljavanje i zapošljavanje i računovođa KPMG pala je na 42,4, najniže od 34,3 u junu 2020. kada je zemlja bila u blokadi zbog pandemije COVID-19.

Mera ankete o privremenom angažovanju osoblja, koja često raste kada su poslodavci oprezni u pogledu izgleda, u julu je pokazala najslabiji rast u poslednjih devet meseci – delom zato što je više radnika tražilo sigurnost stalnih uloga.

Neil Carberri, izvršni direktor REC-a, rekao je da je tržište rada ostalo „prilično robusno“ uprkos usporavanju stalnih zapošljavanja.

„U izvesnoj meri ovo je normalizacija kako se bum nakon pandemije smanjuje, ali je takođe vođen neizvesnošću“, rekao je on.

Dok su početne plate za novo stalno zaposlene naglo porasle prema standardima pre pandemije, stopa rasta plata bila je najniža od aprila 2021, saopštio je REC.

Kler Vorns, partnerka za veštine i produktivnost u KPMG UK, rekla je da konkurencija za kvalifikovane radnike i pritisci troškova života održavaju početne plate visokim.

Anketa od ponedeljka popunila je i druge pokazatelje koji pokazuju da tržište rada popušta, što je dobrodošla vest za Banku Engleske koja je prošle nedelje podigla kamatne stope za 14. sastanak zaredom na 5,25 odsto i zabrinuta je zbog visokog rasta plata.

Zvanični podaci pokazuju da je nezaposlenost porasla na 4% u tri meseca do maja, što je maksimum za 16 meseci, iako je godišnji rast plata ostao na rekordnih 7,3% u gotovini.

Odvojeni podaci računovođa BDO-a pokazuju rastuće kamatne stope, teški uslovi trgovanja i slaba potražnja koji su pogodili namere zapošljavanja i poslovno poverenje u sektorima usluga i proizvodnje.

BDO-ov indeks zaposlenosti je u julu pao prvi put u šest meseci, a njegov optimizam je opao prvi put za četiri meseca.

REC je saopštio da je dostupnost i privremenih i stalnih radnika za popunjavanje radnih mesta najviše od decembra 2020.