Zapadne firme se povlače iz Kine

Zapadne firme se povlače iz Kine

Kina postepeno gubi svoju privlačnost kao investiciona destinacija za zapadne kompanije, prema izveštajima koje su ove nedelje objavile Privredna komora EU u Kini i Američka privredna komora u Šangaju.

Dve lobističke grupe sprovele su ankete među investitorima i vlasnicima preduzeća u Kini. Prema njihovim nalazima, mnogi ispitanici su konsolidovali svoje poslovanje u zemlji i više ne vide kinesko tržište kao primarnu destinaciju za ulaganja.

Godišnja anketa Američke privredne komore pokazuje da je broj preduzeća koja Kinu smatraju svojom glavnom investicionom destinacijom pao na 47%, što je najniži nivo u poslednjih 25 godina. Istraživanje komore EU pokazuje da je samo 15% ispitanika navelo Kinu kao svoju najbolju investicionu destinaciju, dok je ranije taj broj iznosio 20%.

„Neke članice Evropske komore počele su da siluju svoje kineske lance snabdevanja i operacije, i prebacuju investicije koje su ranije planirane za Kinu na druga tržišta kako bi povećale otpornost lanca snabdevanja, iskoristile prednosti relativno niže cene rada i zaštitile se od budućih geopolitičkih šokova“, lobi EU grupa navodi u svom izveštaju .

Eksperti iz oba lobija sugerišu da je jedan od glavnih pokretača trenda pad kineskog ekonomskog rasta. Prema zvaničnim podacima, rast Kine je usporio na najgori tempo u pet kvartala u aprilu-junu ove godine, na 4,7%. Drugi faktori su intenziviranje konkurencije lokalnih kompanija i pojava alternativnih proizvodnih centara u Aziji. Na primer, oko 20% preduzeća koje je anketirao američki poslovni lobi reklo je da će ove godine smanjiti ulaganja u Kinu, dok je 40% izjavilo da će ih preusmeriti u zemlje kao što su Indija i Vijetnam.

Mnogi od anketiranih rekli su da trgovinske tenzije Kine sa SAD takođe utiču na poverenje investitora. Vašington pooštrava ekonomska ograničenja i povećava tarife na kinesku robu od 2018. godine, kada je tadašnji predsednik Donald Tramp pokrenuo trgovinski rat sa Pekingom. Trampov naslednik, Džo Bajden, zauzeo je sličan neprijateljski pristup, uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga da ove mere krše principe fer trgovine. Oko 70 odsto ispitanika u istraživanju američke komore nazvalo je mere SAD usmerene na Kinu najvećim izazovom ekonomskom rastu zemlje.

„Za sve veći broj kompanija, dostignuta je tačka preokreta, pri čemu investitori sada pažljivije ispituju svoje poslovanje u Kini, jer izazovi poslovanja počinju da nadmašuju prinose“, izjavio je Jens Eskelund, predsednik komore EU.

Eskelund je, međutim, primetio da Kina „i dalje ima značajan potencijal“ kao destinacija za ulaganja, ali je sugerisao da vlada zemlje treba da deluje kako bi poslovno okruženje učinilo privlačnijim za strance.