Zalihe francuskog benzina dodatno opadaju zbog štrajkova

Zalihe francuskog benzina dodatno opadaju zbog štrajkova

PARIZ – Zalihe benzina na francuskim benzinskim stanicama dodatno su pale tokom vikenda zbog višenedeljnog štrajka u naftnoj kompaniji TotalEnergies (TTEF.PA), izjavila je u nedelju premijerka Elizabet Born, što je dovelo do mogućeg daljeg traženja usluga, prenosi Rojters.

„Nalazimo se na oko 30 odsto stanica koje imaju problem sa snabdevanjem najmanje jednim gorivom“, rekla je Born u intervjuu na francuskom TV kanalu TF1.

Podaci ministarstva energetike u subotu pokazuju da se 27,3% francuskih benzinskih stanica suočava sa problemima u snabdevanju, što je pad u odnosu na 28,5% prethodnog dana i 30,85% u sredu, kada je rekvizicija počela.

Prema planu rekvizicije, nekim radnicima je naređeno da se vrate na posao kako bi se garantovao nastavak minimalnih usluga.

„Ako sutra bude veoma napetih situacija… izvršićemo i rekviziciju“, rekla je Borne, pozivajući na prekid štrajka.

„Postoji sporazum o platama koji su potpisale organizacije koje predstavljaju većinu zaposlenih (u TotalEnergies-u)“, rekla je Borne.

„(Radnici) moraju da se vrate na posao.“

Odvojeno, vlada treba da usvoji predlog zakona o budžetu za 2023. koristeći posebna ustavna ovlašćenja koja bi joj omogućila da zaobiđe glasanje u parlamentu, rekao je Born.

Vlada će verovatno koristiti proceduru prema članu 49.3 ustava, rekao je Borne, ne navodeći datum.

„Verovatno ćemo morati da koristimo 49.3, ali… to neće biti sutra“.

Opozicione stranke bi verovatno odgovorile glasanjem nepoverenja, što bi verovatno propalo, ali bi ipak bilo štetno jer vlada nastoji da izgradi mostove za planiranu penzionu reformu.