Vučić planira razgovor sa bugarskim liderom zbog zabrinutosti oko povećanja taksi za tranzit gasa

Vučić planira razgovor sa bugarskim liderom zbog zabrinutosti oko povećanja taksi za tranzit gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će razgovarati sa bugarskim predsednikom, Rumenom Radevom, u vezi povećanja taksi za tranzit gasa koje je Bugarska izglasala u parlamentu. Vučić je izrazio zabrinutost da bi ova taksa značajno povećala cenu gasa za Srbiju, dodajući dodatnih 100 evra po 1.000 kubnih metara gasa. Istakao je da ovo povećanje ne bi smelo da važi za Srbiju. Predsednik Srbije takođe je istakao da su se dobro pripremili za zimu, sa rezervama od 690 miliona kubnih metara gasa.

Vučić je izrazio zabrinutost u vezi cena nafte i dizela, kao i novih sankcija koje Zapad planira uvesti Ruskoj Federaciji, a koje bi mogle uticati i na Srbiju. On je istakao da je važno da država bude spremna za ove izazove.

Takođe je napomenuo da, uprkos svetskoj energetskoj krizi, projekti u Srbiji nisu stali, već se čak potpisuju i novi ugovori. Međutim, izrazio je želju da se ti projekti mogu izvesti brže. Jedan od primera je izgradnja toplane u Kostolcu, koja bi trebala biti završena, ali postoji kašnjenje u izgradnji.

Ove izjave odražavaju zabrinutost Srbije u vezi potencijalnih ekonomskih posledica povećanja cena gasa i nafte, kao i političkih izazova u međunarodnim odnosima.