Vrhovni sud Paname poništio neustavnu koncesiju za kanadski rudnik bakra

Vrhovni sud Paname poništio neustavnu koncesiju za kanadski rudnik bakra

Vrhovni sud Paname doneo je danas jednoglasnu odluku da je 20-godišnja koncesija za kanadski rudnik bakra proglašena neustavnom, nakon što je bio meta opsežnih ekoloških protesta. Rudnik Kobre Panama bio je predmet kontroverzi, a protivnici su tvrdili da bi oštetio šumoviti priobalni predel i ugrozio snabdevanje vodom.

Oduševljenje građana izbilo je na ulicama ispred suda nakon objavljivanja odluke devetočlanog sudskog veća, koje je razmatralo pitanje četiri dana.

Minera Panama, lokalni ogranak kanadske firme First Quantum Minerals, koja upravlja rudnikom u centralnoj Panami, saopštila je da prima k znanju odluku suda. Kompanija je izrazila posvećenost poštovanju propisa u svim aspektima operacija u zemlji, ističući da će dodatne komentare izneti nakon što budu objavljeni detalji presude.

Rudnik Kobre Panama, koji značajno doprinosi panamskom BDP-u, zaposlenima hiljade ljudi i predstavlja ključni ekonomski faktor, bio je predmet intenzivnih pregovora i protesta. Iako je u martu postignut sporazum između zakonodavne vlasti Paname i firme First Quantum, koji je omogućio eksploataciju rudnika još najmanje 20 godina, ovaj potez Vrhovnog suda predstavlja prekretnicu u sudbini koncesije.

Protesti su doveli do blokade elektrane rudnika i dela Panameričkog autoputa, a demonstranti su izrazili zabrinutost zbog potencijalnih ekoloških posledica rudnika, posebno na snabdevanje vodom.

Sudska odluka kojom se proglašava koncesija neustavnom predstavlja krajnji korak u naporima protivnika rudnika da ospore ugovor i zaštite prirodne resurse zemlje. Kanadska vlada je izrazila poštovanje prema odluci suda, ističući nadu u postizanje zajedničkog rešenja koje će biti u interesu svih strana.