Folksvagenov novi električni automobil po početnoj ceni od 20.000 evra

Folksvagenov novi električni automobil po početnoj ceni od 20.000 evra

Nemački automobilski gigant Folksvagen (Volkswagen) najavio je planove za proizvodnju električnih automobila po početnoj ceni od oko 20.000 evra, s ciljem da se uspešnije takmiči na globalnom tržištu, posebno protiv jakih kineskih rivala. Premijera ovog novog vozila planirana je za 2027. godinu, prema izveštaju Rojtersa.

Oliver Blume, generalni direktor Folksvagena, istakao je da kompanija želi da kombinuje jasnu posvećenost Evropi kao industrijskoj lokaciji sa evropskom industrijskom politikom i interesima evropskih kupaca. Fokus na evropsku proizvodnju i tržište ističe važnost lokalne podrške i ekonomskog rasta.

Tomas Šefer, šef marketinga Folksvagena, naglasio je da će, uprkos nižoj ceni, planirani početni model postaviti visoke standarde u pogledu tehnologije, dizajna i kvaliteta. Ovo pokazuje Folksvagenovu nameru da ne pravi kompromise kada je u pitanju performans i pouzdanost njihovih vozila.

Odluka o proizvodnji jeftinijih električnih vozila dolazi u trenutku kada se Folksvagen suočava sa značajnim pritiscima od kineskih proizvođača automobila, koji imaju oko 30% niže troškove proizvodnje u poređenju sa zapadnim konkurentima. Kineski proizvođači su se brzo prilagodili tržištu električnih vozila, nudeći pristupačne modele koji privlače sve više kupaca širom sveta.

Folksvagen je upozorio da evropska automobilska industrija ima svega 2-3 godine da se pripremi za ove konkurentske pretnje. U suprotnom, opstanak sektora mogao bi biti ugrožen. Kompanija iz Volfsburga ističe potrebu za brzim prilagođavanjem i inovacijama kako bi evropski proizvođači ostali konkurentni na globalnom tržištu.

Folksvagenov plan za proizvodnju električnih automobila po početnoj ceni od 20.000 evra predstavlja strateški potez da se održi konkurentnost i tržišni udeo u sve dinamičnijem sektoru električnih vozila. Kombinacija evropske proizvodnje, visokih standarda kvaliteta i pristupačnih cena mogla bi da obezbedi značajnu prednost Folksvagenu u borbi protiv globalnih konkurenata, posebno iz Kine.