Vojsci SAD potrebne 3 milijarde dolara za proizvodnju municije od 155 mm

Vojsci SAD potrebne 3 milijarde dolara za proizvodnju municije od 155 mm

Vojsci SAD treba da Kongres odobri izdvajanje 3,1 milijarde dolara za kupovinu artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara i proširenje njihove proizvodnje, rekao je Dag Buš, pomoćnik ministra odbrane za nabavke, prenosi Rojters.

Prema rečima predstavnika američke vojske, ovo je potrebno za brzu zamenu zaliha iscrpljenih zalihama Ukrajini i Izraelu.

On je napomenuo da će dodatno finansiranje, koje Kongres trenutno razmatra kao deo zahteva američkog predsednika Džoa Bajdena od 106 milijardi dolara, ići na nadogradnju ili izgradnju proizvodnih objekata za artiljeriju od 155 mm u mnogim državama.

„Finansiranje će proširiti proizvodne linije, ojačati američku ekonomiju i otvoriti nova radna mesta“, rekao je Buš.

Pomoćnik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država nagovestio je da će od 3,1 milijarde dolara izdvojenih za 155 municije, oko polovine otići na jačanje industrijskih kapaciteta, a ostatak na kupovinu granata.

Buš je dodao da će drugi deo Bajdenovog dodatnog zahteva za 106 milijardi dolara, pored 3,1 milijardu dolara izdvojenih za artiljerijske granate od 155 mm, otići za finansiranje proširenja proizvodnje druge municije, posebno za povećanje godišnje proizvodnje projektila za Patriot. PVO sistemi od 550 do 650 jedinica.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umjerov rekao američkom kolegi Lojdu Ostinu da je Kijevu potrebno više municije.

Podsetimo, SAD su u petak saopštile da će poslati Ukrajini još jedan paket vojne pomoći u iznosu od 125 miliona dolara.

Paket je, kako se i očekivalo, uključivao dodatnu municiju NASAMS i HIMARS, artiljerijske granate 155 mm i 105 mm, protivoklopne rakete TOV, protivoklopne sisteme Javelin i AT-4.

Bajdenova administracija još uvek ima oko pet milijardi dolara budžeta za vojnu pomoć koji je Kongres odobrio prošle godine iz američkih zaliha. Prethodni takav paket SAD su objavile prošle nedelje u iznosu od 150 miliona evra.