Visoki troškovi usporavaju široku upotrebu toplotnih pumpi u Velikoj Britaniji, pokazuje studija

Visoki troškovi usporavaju široku upotrebu toplotnih pumpi u Velikoj Britaniji, pokazuje studija

Visoka cena ugradnje toplotnih pumpi za grejanje kuće mogla bi da uspori ljude koji široko usvajaju tehnologiju i da propuste vladine ciljeve, sugeriše istraživanje. U Velikoj Britaniji je došlo do malog ili nikakvog smanjenja prosečnih troškova instalacije zelenih sistema grejanja tokom protekle decenije, pokazuje studija. Studija je objavljena u časopisu Primenjena energija.

Iako projekcije ukazuju na smanjenje troškova instalacije od 20 do 25% do 2030. godine, ovo je značajno ispod ciljeva koje su postavili kreatori politike u Velikoj Britaniji, kažu istraživači. Domaće toplotne pumpe trenutno igraju marginalnu ulogu u grejanju kuća u Velikoj Britaniji, kažu stručnjaci. Broj instalacija raste, ali je i dalje nizak u poređenju sa tradicionalnim sistemima grejanja na fosilna goriva.

Istraživači kažu da nalazi naglašavaju potrebu da aspiracije politike budu zasnovane na realnim procenama verovatnog smanjenja troškova i da se razviju podsticaji koji mogu da se pozabave relativno visokim početnim troškovima nekih tehnologija sa niskim sadržajem ugljenika.

Pored dekarbonizacije grejanja doma, zagovornici toplotnih pumpi kažu da one nude energetsku sigurnost i prednost u pogledu efikasnosti i mogu ponuditi niže i stabilnije račune za energiju.

Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu i Imperijal koledža u Londonu koristili su tehnike sistematskog pregleda dokaza da bi analizirali istorijske podatke i podatke prognoze za troškove instalacije toplotnih pumpi za domaćinstvo. Oni su uključili različite faktore koji mogu uticati na podatke o troškovima toplotne pumpe, kao što su tip kuće, tehnološki dizajn i širi sistem grejanja. Takođe su procenili troškove opreme i neopreme, kao i faktore koji utiču na njih, kao što su međunarodni lanci snabdevanja proizvodnje i lokalna tržišta rada.

Otkrili su da nije došlo do značajnog smanjenja prosečnih instaliranih troškova toplotnih pumpi tokom protekle decenije u Velikoj Britaniji, dok su skromna smanjenja troškova primećena na međunarodnom nivou. Međutim, postoje izgledi za smanjenje troškova instaliranja u Velikoj Britaniji, rekli su oni.

Dr Mark Vinskel, sa Fakulteta društvenih i političkih nauka Univerziteta u Edinburgu, rekao je: „Iako postoji sve veći politički konsenzus da će toplotne pumpe igrati ključnu ulogu u dekarbonizaciji kućnog grejanja, postoje neki tvrdoglavi ekonomski izazovi. Naše istraživanje sugeriše potreba za realnim očekivanjima o smanjenju troškova instaliranih toplotnih pumpi, kao i uvođenje ciljanih mera podrške kako bi se odrazili njihovi konkurentni operativni troškovi i šire koristi.“