Visoke dažbine na ruske energente u EU mogu biti efikasne protiv Ruske Federacije

Visoke dažbine na ruske energente u EU mogu biti efikasne protiv Ruske Federacije

Visoke carinske tarife na uvoz ruske energije, koje se primenjuju na sve zemlje EU, mogle bi se pokazati efikasnim čak i ako se ne uvede potpuni embargo.

Ovo se navodi u studiji Conseil d’Analyse Economique, istraživačke institucije pri kabinetu francuskog premijera, prenosi Rojters.

Istovremeno, napominju istraživači, čak i potpuni embargo će imati ograničen uticaj na većinu zemalja.

Ovo se objašnjava činjenicom da iako zemlje EU mogu da uvedu potpuni embargo, njegova cena će se značajno razlikovati od zemlje do zemlje i najviše će pogoditi Litvaniju, Bugarsku, Slovačku, Finsku i Češku. Podsetimo, Litvanija je od aprila prva od zemalja bloka obustavila uvoz ruskog gasa.

„Ona [carina] bi mogla da omogući manjim, ali najzavisnijim zemljama… da nastave da imaju pristup određenim količinama ruskog gasa, ali ih u isto vreme primora da zaustave uvoz u veće i manje zavisne zemlje koje imaju bolju priliku da zameniti ruski uvoz“, rekao je Conseil.

Na primer, carinska tarifa od 40% mogla bi da smanji uticaj na zemlje koje su najizloženije uvozu ruske energije za četvrtinu do trećine efekata punog embarga.

Napominjemo da bi bez punog embarga Rusija mogla da završi godinu sa rekordnim suficitom na tekućem računu od 240 milijardi dolara zbog visokih cena energenata. Otprilike polovina privrede agresora zavisi od izvoza energenata.

Baltičke države i Poljska zalažu se za potpuni prekid uvoza energenata iz Rusije, dok su Nemačka i Austrija protiv.