VinFast planira prvu fabriku električnih vozila u Indiji

VinFast planira prvu fabriku električnih vozila u Indiji

Vijetnamski proizvođač automobila VinFast rekao je da će izgraditi svoju prvu fabriku električnih vozila u Indiji kao deo planirane investicije od 2 milijarde dolara, jer želi da se proširi na tržište koje brzo raste.

Objekat će se nalaziti u južnoj državi Tamil Nadu, navodi se u saopštenju VinFasta objavljenom u subotu, u kojem se navodi da je prvobitno planirano 500 miliona dolara za prvih pet godina projekta.

Prvi domaći proizvođač automobila u komunističkoj državi nada se da će se takmičiti sa EV gigantima kao što je Tesla, i pokušava da probije međunarodna tržišta.

Ali VinFast-ova ekspanzija u inostranstvu se suočila sa teškim početkom.

Od 11.300 vozila koliko je prodao u prvoj polovini prošle godine, 7.100 je kupila kompanija u vlasništvu iste matične kompanije kao i VinFast.

Firma je uvrštena na Nasdak u avgustu, dospevši na naslovnice širom sveta jer je njena procena naglo porasla, a zatim pala.

Kompanija je u saopštenju navela da „projekat VinFast Tamil Nadu ima za cilj da evoluira u prvoklasno čvorište za proizvodnju električnih vozila u regionu, sa godišnjim kapacitetom do 150.000 jedinica“.

Očekuje se da će izgradnja fabrike početi ove godine i otvoriti do 3.500 lokalnih radnih mesta.

„Ova inicijativa čini ključni deo VinFast-ove strategije da uspostavi snažno prisustvo na ključnim tržištima i ojača svoj lanac snabdevanja za globalnu ekspanziju“, dodaje se u saopštenju.

Glavni ministar države Tamil Nadu M.K. Staljin je pozdravio sporazum, nazvavši ga „velikim skokom u industrijskom razvoju“ države, u objavi na društvenim mrežama.

Ovo saopštenje dolazi pošto je VinFast u subotu imenovao Pham Nhat Vuonga, predsednika matične kompanije Vingroup, za svog novog izvršnog direktora.

Vuong će „direktno nadgledati poslovanje VinFasta, uključujući globalnu proizvodnju, prodaju i marketing“, navodi se u saopštenju.

Vuong, najbogatiji čovek Vijetnama, zamenjuje Le Thi Thu Thui, koji je na toj funkciji od 2021. godine, a sada postaje predsednica upravnog odbora.

Njegova neto vrednost je oko 4,6 milijardi dolara, prema Forbsu, a u aprilu prošle godine obezbedio je VinFastu donaciju od milijardu dolara.