Globalni proizvođači bakra okupljaju se ove nedelje u Čileu

Globalni proizvođači bakra okupljaju se ove nedelje u Čileu

Globalni proizvođači bakra okupljaju se ove nedelje u Čileu na svom najvećem skupu od 2019. godine, a očekuje se da će se razgovori usredsrediti na rastući talas spajanja i preuzimanja u industriji usred rastuće potražnje i oskudnih ponuda za metalom koji učvršćuje tranziciju zelene energije.

Trend otkupa dolazi kada se starosedelačke grupe, zajednice domaćini i drugi sve više suprotstavljaju pokušajima industrije da izgradi nove rudnike, što predstavlja prepreke koje podstiču rastuću realizaciju među rudarskim kompanijama da će možda morati da kombinuju da bi rasle.

Glencore Plc je prošlog meseca ponudio 22,5 milijardi dolara za kupovinu manjeg rivala Teck Resources Ltd, ponudu koju je Teck do sada odbio u korist sopstvenih planova rasta fokusiranih na bakar. Lundin Mining Corp plaća skoro milijardu dolara za kontrolu čileanskog rudnika bakra Caserones uprkos tekućoj političkoj neizvesnosti u zemlji.

Predviđeno je da će lideri sve tri kompanije biti među oko 450 investitora, rukovodilaca, analitičara i regulatora koji se okupljaju u čileanskoj prestonici Santjagu na godišnjoj svetskoj konferenciji o bakru.

Registracije su porasle za otprilike 8% od 2019. godine kada je konferencija poslednji put održana u potpunosti lično. Organizatori kažu da očekuju da će posećenost rasti kako nedelja bude odmicala.

„Tema zelene transformacije ostaje snažan vetar u leđa za bakar, kralja zelenih metala“, rekao je strateg Sakso banke Ole Hansen za Rojters. „Ne najmanje uzimajući u obzir kako će se proizvođači suočavati sa izazovima u godinama koje dolaze sa nižim sadržajem rude, rastućim troškovima proizvodnje i nedostatkom investicija poslednjih godina.

Očekuje se da će globalna potražnja za bakrom dostići 53 miliona tona godišnje do 2053. godine – više nego udvostručiti trenutne nivoe – ali se očekuje da će ponuda i dalje pasti, prema studiji S&P Global. Ta projekcija delimično naglašava žurbu sa dogovorom.

BHP Group Ltd, najveća svetska rudarska kompanija, prošle nedelje je dobila odobrenje akcionara za preuzimanje australijskog proizvođača bakra Oz Minerals Ltdu vrednosti od 6,4 milijarde dolara.

Rio Tinto Ltd, koji se suočava sa snažnim protivljenjem svom projektu Resolution Copper u Arizoni, prošlog decembra je platio 3,3 milijarde dolara za kupovinu rivala Tirkiz Hil i direktnu kontrolu nad ogromnim mongolskim rudnikom bakra.

A Hudbai Minerals Inc je prošle nedelje rekao da će platiti 439 miliona dolara za rivalsku Copper Mountain Mining Corp.

Osim spajanja i preuzimanja, ovi rudarski giganti se suočavaju sa rastućim problemom privlačenja novih radnika, posebno u Sjedinjenim Državama, kao i konkurencijom početnih rivala koji istražuju nove načine za vađenje bakra na dnu Tihog okeana i kroz ispiranje rudničkog otpada.

„Ovo je prilično agilno tržište i ono stalno procenjuje svoja dugoročna ulaganja“, rekla je čileanska ministarka rudarstva Marsela Ernando za Rojters.

Hernando, koji bi trebalo da održi glavni govor na konferenciji u utorak, očekuje da će proizvodnja bakra u narednim godinama skočiti u njenoj zemlji.

Susedni Peru, drugi po veličini svetski proizvođač bakra, takođe očekuje da će ove godine povećati proizvodnju.

Cene bakra dostigle su sedmonedeljni maksimum prošlog petka uprkos makroekonomskim zabrinutostima izazvanim neizvesnim projekcijama kineske tražnje i tekućim ratom u Ukrajini, iako su pale za skoro 5% u odnosu na sedmomesečni maksimum od 9.550,50 dolara postignut u januaru.

„Očekujemo da će tržište bakra ostati u deficitu kako se zelena tranzicija ubrzava“, navodi Fitch Solutions u nedavnom izveštaju klijentima.

Deo jednonedeljne konferencije posvećen je istraživačkim prezentacijama o novim primenama za crveni metal, deo industrijskog plana za napad na aluminijum, jeftiniju, ali manje efikasnu alternativu za provođenje električne energije.