Veliki brendovi će propustiti ciljeve održive upotrebe plastike

Veliki brendovi će propustiti ciljeve održive upotrebe plastike

Neke od najvećih svetskih kompanija robe široke potrošnje, uključujući PepsiCo, Mars i Nestle, gotovo su sigurno da će promašiti cilj da plastičnu ambalažu učine održivijom do 2025. prema novom izveštaju objavljenom u sredu.

Studija Fondacije Elen Makartur i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu takođe je otkrila da neke kompanije – uključujući Koka-Kolu i Pepsi – koriste više devičanske plastike uprkos obećanju da će smanjiti njenu upotrebu.

Izveštaj dolazi kada se članovi UN sastaju u Urugvaju ovog meseca kako bi započeli pregovore o prvom ikad globalnom sporazumu o plastici, koji ima za cilj obuzdavanje rastućeg zagađenja otpadom koji guši morski život i kontaminira hranu.

Neke članice Ujedinjenih nacija se zalažu za pakt koji uključuje pravno obavezujuće ciljeve za povećanje sadržaja recikliranog materijala u ambalaži i korišćenje manje devičanske plastike dobijene od nafte, pravila koja bi imala finansijske implikacije za potrošačku robu i petrohemijsku industriju.

Pepsi, Koka-Kola, Nestle i Mars nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Desetine velikih brendova su poslednjih godina postavile ciljeve da povećaju recikliranje plastike i smanje upotrebu ambalaže za jednokratnu upotrebu u partnerstvu sa Fondacijom Elen Mekotur, kao deo napora da poboljšaju svoje zelene akreditive.

Naslovno obećanje je bilo da će 100% plastične ambalaže biti višekratno upotrebljivo, reciklirano ili kompostirano do 2025. godine, ali će ovaj cilj „gotovo sigurno propustiti većina organizacija“, navodi se u izveštaju ekološke grupe.

Grinpis je rekao da je izveštaj dokaz da dobrovoljni korporativni ciljevi nisu uspeli i pozvao je UN da napravi sporazum koji primorava vlade i kompanije da koriste manje plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu.

„Ovo naglašava potrebu da vlade obezbede da globalni sporazum o plastici… donese velika smanjenja u proizvodnji i upotrebi plastike“, rekao je Grejem Forbs, Greenpeaceov vođa globalnog projekta plastike u SAD.

„Sve manje od ovoga je medveđa usluga za naše zajednice i našu klimu.“