Velike kineske rafinerije kupuju rusku naftu

Velike kineske rafinerije kupuju rusku naftu

Najveće kineske državne i privatne rafinerije kupuju sve više ruske sirove nafte, podižući njenu cenu i primoravaju manje nezavisne proizvođače, poznate kao „čajnici“, da traže jeftinije opcije, preneo je Rojters ove nedelje.

Najveći kineski kupci, koji su izbegavali rusku naftu kada su EU i G7 uvele embargo i gornju granicu cena robe u decembru, od tada su povratili poverenje i pridružili se trci za sniženu naftu.

U februaru su državne rafinerije PetroChina i Sinopec nastavile sa uvozom, a u martu su to sledile velike privatne rafinerije nafte Hengli Petrochemical i Jiangsu Eastern Shenghong Co, prema podacima trgovaca i praćenja brodova kompanija Refinitiv, Kpler i Vorteka.

U martu je ukupan kineski uvoz ruske sirove nafte, uključujući isporuke cevovodima i pomorskim transportom, porastao na rekordnih 9,61 miliona tona, što je ekvivalentno 2,26 miliona barela dnevno (bpd), pokazali su carinski podaci u petak.

„Kineski uvoz ruskog Urala je na putu da obori martovski rekord [u aprilu] jer sve više rafinerija počne da koristi sniženu naftu iz ruskog Baltika“, rekla je analitičarka Vorteka Ema Li, dodajući da bi oko 700.000 bpd Urala moglo da stigne do Kine u aprilu, u odnosu na 600.000 bpd u prethodnom mesecu.

U međuvremenu, manje rafinerije su morale da se odluče za alternative kao što su ruske arktičke klase, iranska i venecuelanska nafta, pošto su se veliki kupci vratili na tržište.

Samo u martu, rekordnih 4,2 miliona barela mešavine Varandei sa ruskog Arktika isporučeno je u kinesku provinciju Šandong, gde se nalazi većina čajnika, pokazali su Kplerovi podaci.

Očekuje se da će utovar sirove nafte iz zapadnih ruskih luka u aprilu dostići najviši nivo od 2019, iznad 2,4 miliona barela dnevno (bpd), uprkos obećanju Moskve da će smanjiti proizvodnju nafte, trgovinu i isporuku, saopštili su izvori.

Istovremeno, popusti koje je Rusija nudila pokušavajući da preusmeri snabdevanje sa Zapada se smanjuju. Popusti za vodeću mešavinu Urals u zemlji ugovorenu u Kini za jul smanjeni su na oko 9-10 dolara po barelu na fjučerse ICE Brent na bazi isporučenih ek-ship (DES), sa oko 14 dolara po barelu za martovske isporuke, navodi Rojters.