Velika svetska rafinerija plaća rusku naftu u rubljama

Velika svetska rafinerija plaća rusku naftu u rubljama

Najveća indijska privatna korporacija Reliance Industries i ruska kompanija Rosnjeft potpisale su jednogodišnji ugovor o mesečnim isporukama do tri miliona barela nafte koje će se plaćati u rubljama, preneo je Rojters u utorak, pozivajući se na izvore upoznati sa temom.

Reliance Industries će navodno kupiti dve pošiljke nafte Urals, uz opciju kupovine još četiri svakog meseca uz popust od 3 dolara po barelu u odnosu na referentnu vrednost za bliskoistočni Dubai. Očekuje se da će operater najvećeg kompleksa za preradu na svetu, koji se nalazi u Džamnagaru, kupovati do dve pošiljke mesečno sirove nafte sa niskim sadržajem sumpora uz premiju od 1 dolar po barelu prema kvotama Dubaija, precizirao je izvor.

Multinacionalna kompanija sa sedištem u Mumbaju pristala je da plati zalihe u ruskim rubljama; Indijska HDFC banka i ruska Gazprombanka će olakšati transakcije, rekli su izvori agenciji.

Indija, treći po veličini potrošač nafte u svetu, postala je glavni uvoznik ruske sirove nafte pošto su zapadni kupci odlučili da smanje kupovinu kao odgovor na sankcije vezane za Ukrajinu. Ruski izvoznici počeli su da nude značajne popuste na naftu kako bi privukli nova tržišta nakon gubitka prethodnih trgovinskih partnera zemlje.

Od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, EU, G7 i njihovi saveznici uveli su brojne sankcije Rusiji u pokušaju da obuzdaju prihode zemlje od nafte, uključujući embargo i ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Slična ograničenja uvedena su i za izvoz naftnih derivata.

Ranije ovog meseca, indijska državna banka Baroda izvestila je da je uvoz ruske nafte u zemlju porastao deset puta 2023. godine, dodajući da je južnoazijska nacija uštedela skoro 5 milijardi dolara povećanjem kupovine sirove nafte iz Rusije. Zemlja pogođena sankcijama je drugu godinu zaredom postala najveći snabdevač Indije tokom fiskalne 2023/24. godine, nadmašivši Irak, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Prelazak Moskve sa američkog dolara na lokalne valute, uključujući rublju, indijsku rupiju, kineski juan i dirham UAE, u prekograničnim nagodbama sa svojim partnerima prati nastojanje Rusije da pronađe alternativne načine za olakšavanje trgovine usred pokušaja Zapada da prekine trgovinu. pristup nacije svom finansijskom sistemu.