USDA najavljuje otpis duga od milijardu dolara za 36.000 farmera

USDA najavljuje otpis duga od milijardu dolara za 36.000 farmera

Savezna vlada je u utorak objavila program koji će obezbediti otpis duga od 1,3 milijarde dolara za oko 36.000 farmera koji su kasnili sa otplatom kredita ili se suočavaju sa prinudom.

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je program olakšice zajma na farmama koji se finansira od 3,1 milijarde dolara izdvojenih u Zakonu o smanjenju inflacije, a koji su dodeljeni za pomoć zajmoprimcima u nevolji direktnih ili garantovanih zajmova koje administrira USDA. Zakon je usvojio Kongres, a potpisao ga je predsednik Džo Bajden u avgustu.

USDA daje zajmove za oko 115.000 farmera i proizvođača stoke koji ne mogu da dobiju komercijalni kredit. Oni koji su propustili isplate, koji su pod prinudom ili idu ka neizvršenju obaveza, dobiće pomoć od USDA. Finansijske poteškoće za poljoprivrednike mogu biti uzrokovane raznim problemima, uključujući sušu i uska grla u transportu.

„Bez sopstvene krivice, farmeri i rančeri naše zemlje suočili su se sa neverovatno teškim okolnostima u poslednjih nekoliko godina“, rekao je ministar poljoprivrede Tom Vilsak. „Finansiranje uključeno u današnju najavu pomaže našim poljoprivrednicima da se bave poljoprivredom i pruža novi početak za proizvođače u izazovnim pozicijama.

Oko 11.000 zajmoprimaca na farmama koji kasne sa direktnim ili garantovanim otplatama kredita na 60 dana ili duže primaju automatska elektronska plaćanja kako bi mogli da isplate svoje kredite. Svaki poljoprivrednik sa direktnim zajmom dobio je oko 52.000 dolara, a oni sa garantovanim kreditima oko 172.000 dolara. Ukupni troškovi ove grupe su skoro 600 miliona dolara. Poljoprivrednici koji su primili ovu pomoć dobiće pismo u kojem ih obaveštavaju da su njihove uplate izvršene i ostaće aktuelni do sledeće godine isplate 2023. godine, rekao je Vilsak.

Još 200 miliona dolara iskorišćeno je da se odmah pomogne 2.100 zajmoprimaca na farmama nakon što su njihovi zajmovi oduzeti, ali koji su i dalje dugovali novac i kojima je američko ministarstvo finansija preuzelo povraćaj poreza i druge resurse. Novac će biti iskorišćen za isplatu novca koji ovi farmeri duguju kako bi im dali novi početak, rekao je Vilsak. USDA je saopštila da farmeri u ovoj kategoriji dobijaju u proseku 101.000 dolara.

Još 571 milion dolara biće iskorišćeno za pomoć nekoliko dodatnih grupa uključujući:

—7.000 farmera koji su tokom pandemije COVID-a odložili otplatu kredita do kraja svojih zajmova. Ovo će koštati 66 miliona dolara.

—1.600 farmera koji se suočavaju sa bankrotom ili oduzimanjem imovine dobiće pomoć od slučaja do slučaja na pojedinačnim sastancima kako bi procenili svoj problem i pronašli rešenja po ceni od 330 miliona dolara.

—14.000 finansijski ugroženih zajmoprimaca farmi koji se suočavaju sa problemima sa novčanim tokovima koji traže pomoć da izbegnu propuštanje plaćanja kredita dobiće dodatnu pomoć. Vilsack je rekao da bi ove probleme mogla izazvati suša ili nizak nivo na rijeci Misisipi koja usporava saobraćaj teglenica što uzrokuje probleme sa transportom žitarica. Za ovaj program biće dostupno do 175 miliona dolara.

Novac koji je objavljen u utorak je prva runda plaćanja koja je osmišljena da pomogne poljoprivrednicima da ostanu u poslu ili da se vrate u poljoprivredu.

Ostatak od 3,1 milijarde dolara biće iskorišćen za ublažavanje nepotrebnih ograničenja zajmova i pružanje dodatne pomoći koja će biti objavljena kasnije, saopštilo je USDA.

USDA je utvrdila da su poljoprivrednici kojima je program pomogao u nevolji zajmoprimci teško pogođeni poremećajima na tržištu izazvanim pandemijom, pogoršanim češćim, intenzivnijim prirodnim katastrofama izazvanim klimatskim promjenama, saopštilo je USDA.

Predsednik Džo Bajden i njegova administracija nastavljaju da trpe kritike zbog donošenja programa za oprost zajmova za neke fakultete, ali neki od republikanskih političara koji su kritikovali taj program nisu odgovorili na pitanja da li podržavaju pomoć zajma za farmu.

USDA je takođe obezbedila 31 milijardu dolara kako bi pomogla skoro milion poljoprivrednika da nadoknadi nižu prodaju, cene i druge gubitke zbog pandemije koronavirusa 2021. i 2022. godine, saopštila je Kancelarija za odgovornost američke vlade.