Uprkos sankcijama, Rusija zarađuje više od milijardu dolara mesečno

Uprkos sankcijama, Rusija zarađuje više od milijardu dolara mesečno

Rusija nastavlja da snabdeva SAD robom vrednom više od milijardu dolara mesečno – uprkos sankcijama uvedenim Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu u punom obimu, trgovina određenim dobrima se nastavlja, navodi AR.

Prema procenama agencije, od kraja februara je iz Rusije u SAD stiglo više od 3.600 pošiljki drveta, metala, gume i druge robe – što je skoro upola manje u odnosu na isti period 2021. oko 6.000 pošiljki).

Među najvećim robnim artiklima u ruskom uvozu u SAD su drvo (1.294 lota), metali (909 lota), hrana (341), nafta i gas (209), guma (179), đubriva (102), rezervni delovi (67 ) i radioaktivnih materijala i municije (po 47).

Kako objašnjava šef Kancelarije za koordinaciju sankcija američkog Stejt departmenta Džim O’Brajan, nemoguće je potpuno blokirati trgovinu sa Rusijom, jer to može negativno uticati na svetsku trgovinu; štaviše, u nekim slučajevima takve sankcije bi više naštetile SAD nego Rusiji.

Drugi razlog koji navodi AR je sukob sa sankcijama Britanije i EU, što dovodi do zabune, jer oni i SAD objavljuju odvojene liste sankcija. Kao rezultat toga, najmanje jedna ruska kompanija koja snabdeva metalom rusku odbrambenu industriju i dalje trguje sa američkim i evropskim firmama.

Administracija Džoa Bajdena ne samo da ne planira da zabrani neku rusku robu, već ih i podstiče da je kupuju – pre svega je reč o hemijskim đubrivima, kojih je od početka ruske invazije u Ukrajinu stiglo više od 100 partija. Energija se i dalje isporučuje iz Rusije u SAD jer je nekim kompanijama dozvoljeno da završe postojeće ugovore pre nego što napuste rusku energiju.