Uniper u pregovorima sa vladom Nemačke o spasavanju

Uniper u pregovorima sa vladom Nemačke o spasavanju

Uniper, nemački dobavljač energije, razgovara sa vladom o mogućem spasavanju, saopštilo je u četvrtak ministarstvo ekonomije, što ga čini prvim velikim preduzećem koje je zatražilo pomoć otkako je ruski gigant prirodnog gasa Gasprom pre dve nedelje smanjio isporuke Nemačkoj.

Cena akcija Unipera je pala za 20 odsto nakon što je revidirao finansijsku prognozu, rekavši da očekuje da će zarada biti „značajno niža“ od prethodnih godina. Kompanija, sa sedištem u Diseldorfu, najveći je nemački uvoznik ruskog gasa. Od sredine juna, navodi kompanija, dobija samo 40 odsto gasa koji je naručio od Gasproma, što ga je primoralo da kupuje gas na spot tržištu „po znatno višim cenama“.

Ovog meseca Gasprom je smanjio količinu gasa koju je slao u Evropu preko Severnog toka 1, podmorskog gasovoda koji povezuje ruska gasna polja sa severoistočnom obalom Nemačke. Smanjene zalihe primorale su komunalne kompanije širom Evrope da kupuju gas po visokim cenama dok se vlade muče da napune rezervoare za skladištenje pre zime.

„Nemačka vlada i Uniper razgovaraju o stabilizacijskim merama“, saopštilo je u četvrtak ministarstvo ekonomije.

Izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Maubah rekao je da njegova kompanija razgovara o nekoliko opcija sa vladom, uključujući kreditne olakšice, pa čak i vladin udeo u kompaniji. Uniper igra važnu ulogu u obezbeđivanju gasa opštinskim komunalnim preduzećima širom Nemačke i pomaže državi da skladišti gas potreban da bi zemlja preživjela zimu.

Nemačka vlada je prošle nedelje pokrenula drugu fazu svog energetskog gasnog plana u tri koraka. Sledeći i poslednji korak bi omogućio državi da počne da naređuje racionalizaciju gasa koja bi dala prioritet osnovnim javnim službama, uključujući bolnice, i grejanju privatnih kuća u odnosu na industriju.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je da bi se zemlja mogla suočiti sa nestašicom do zime ako isporuke ruskog gasa ostanu na niskom nivou.

On je rekao da bi finansijski pritisak na nemačke energetske kompanije mogao biti ozbiljan, upoređujući efekat zaraze sa načinom na koji je kolaps Lehman Brothersa izazvao globalnu finansijsku krizu.