Unilever prodaje posao u Rusiji

Unilever prodaje posao u Rusiji

Britanski gigant robe široke potrošnje Unilever okončao je svoje poslovanje u Rusiji nakon što je pretrpeo kritike zbog zadržavanja prisustva u zemlji nakon početka ukrajinskog sukoba 2022. godine. Kompanija je prodala svoje poslovanje Arnest grupi, lokalnom proizvođaču parfema, kozmetike i proizvoda za domaćinstvo, uključujući i Belorusiju.

Izvršni direktor Unilevera, Hajn Šumaher, potvrdio je da je prodajom završeno prisustvo kompanije u Rusiji. Ruske operacije Unilevera obuhvatale su četiri fabrike i činile su oko 1% prometa i neto dobiti grupe u 2023. godini.

Unilever nije objavio detalje ugovora, ali prema ruskim propisima kompanije koje napuštaju zemlju moraju dobiti dozvolu za prodaju imovine, prodati je sa popustom od 50% i platiti izlaznu taksu od 10-15%. Prema izveštaju Fajnenšel tajmsa, imovina Unilevera u Rusiji vredna 600 miliona evra prodata je za 520 miliona evra.

Arnest grupa, koja je u vlasništvu ruskog industrijalca Alekseja Sagala, prethodno je akvizirala imovinu američkog proizvođača konzervi Ball Corp, holandske pivare Heineken i švedske kozmetičke grupe Oriflame.

Unileverov portfelj brendova uključuje proizvode kao što su Fairi i Domestos, Dove sapun, Ben & Jerry’s sladoled, zajedno sa oko 400 drugih brendova hrane i kućnih hemikalija. Kompanija je zaustavila izvoz i uvoz u i iz Rusije u martu 2022. godine, obustavila investicije, oglašavanje i dalje projekte, ali je nastavila da prodaje „vitalne proizvode za hranu i higijenu“. To je dovelo do proglašenja Unilevera „međunarodnim sponzorom rata“ od strane ukrajinske vlade 2023. godine.

Unilever nije ranije najavljivao planove o napuštanju ruske tržišta. Ipak, u septembru je došlo do preokreta kada je odlučeno da se proda ruska imovina. Prema proceni Rojtersa, izlazak stranih kompanija iz Rusije do sada je koštao više od 107 milijardi dolara u otpisima i gubicima prihoda od 2022. godine.