Ulaganje u južnokorejske akcije da bi strancima bilo lakše 2023.

Ulaganje u južnokorejske akcije da bi strancima bilo lakše 2023.

Južna Koreja planira da ukine niz propisa na lokalnom berzanskom tržištu tokom ove godine kako bi olakšala ulaganje stranim investitorima, saopštio je u utorak njen finansijski regulator, u nastojanju da uvede više novca u tržište.

Komisija za finansijske usluge je u saopštenju navela da postoji ogromna razlika između propisa koji su trenutno na snazi i globalnih standarda i da će „(ona) hrabro poboljšati propise koji su ometali globalne investitore da ulažu na naše tržište“.

Regulator je saopštio da će ukinuti pravilo staro tri decenije koje zahteva od stranaca da se registruju kod vlasti pre nego što trguju južnokorejskim akcijama. Umesto toga, biće im dozvoljeno da otvore naloge sa međunarodno korišćenom identifikacijom, kao što je pasoš za fizička lica ili identifikator pravnog lica (LEI) za organizacije.

Takođe će ukinuti pravilo koje zahteva od vlasnika omnibus naloga, kao što su firme za upravljanje imovinom i brokerske kuće, da izveštavaju o detaljima transakcije svakog konačnog investitora u roku od dva dana od poravnanja, kao i da otvore većinu vanberzanskog trgovanja strancima.

U međuvremenu, za južnokorejske kompanije koje kotiraju na berzi postaće obavezno da od 2024. dostavljaju korporativne dokumente na engleskom, počevši od onih velikih veličina ili velikog broja stranih akcionara, navodi se u saopštenju.

Ovaj pritisak dolazi u trenutku kada Južna Koreja nastavlja da promoviše svoju berzu u indeks razvijenog tržišta Morgan Stanlei Capital International. Trenutno je kategorisano kao tržište u nastajanju od strane globalnog dobavljača indeksa.

Regulator planira da završi potreban proces revizije zakonodavstva u prvoj polovini ove godine kako bi takve promene sproveo u roku od 2023. godine.