Ukrajinski poljoprivredni izvoz uglavnom ide u Rumuniju, Kinu, Tursku

Ukrajinski poljoprivredni izvoz uglavnom ide u Rumuniju, Kinu, Tursku

U 2023. godini, Rumunija, Kina i Turska bile su najveći uvoznici ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, objavio je Nacionalni istraživački centar „Institut za agrarnu ekonomiju“ (IAE), pozivajući se na zamenika direktora IAE Mikolu Puhačova.

Rumunija je prvi put zauzela vodeću poziciju među najvećim uvoznicima ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, sa uvozom proizvoda u vrednosti od 2.875 miliona dolara. Njegov udeo u ukrajinskom poljoprivrednom izvozu iznosi 13%.

Kina je na drugom mestu sa poljoprivrednim proizvodima u vrednosti od 2.220 miliona dolara uvezenih iz Ukrajine. Za razliku od 2022. godine, obim kineskog poljoprivrednog uvoza iz Ukrajine porastao je za 18%. Njegov udeo u ukrajinskom poljoprivrednom izvozu dostigao je 10%.

Turska je iz Ukrajine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 1.994 miliona dolara, zauzevši treće mesto sa učešćem od 9% u ukrajinskom poljoprivrednom izvozu.

Prema rečima Puhačova, nakon restrikcija koje je Poljska uvela na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ova zemlja je prestala da bude najveći uvoznik ukrajinskih proizvoda na svetskom tržištu, a vrednost ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Poljsku smanjena je za jednu trećinu. ukupno 1.797 miliona dolara.

U prvih 10 uvoznika ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda našli su se i Španija (1.765 miliona dolara), Holandija (1.274 miliona dolara), Egipat (1.066 miliona dolara), Italija (1.045 miliona dolara), Nemačka (862 miliona dolara) i Mađarska (471 miliona dolara). Prošle godine 69% deviznih prihoda ukrajinskih poljoprivrednih proizvođača obezbedile su navedene zemlje.

Generalno, ukrajinski poljoprivredni izvoz u zemlje EU opao je za 4% u 2023. u odnosu na 2022. godinu i iznosio je 12,6 milijardi dolara.

Istovremeno, udeo EU u ukrajinskom poljoprivrednom izvozu dostigao je novi rekord od 57 odsto prošle godine. U tom pogledu, Azija je zauzela drugo mesto sa učešćem od 29,9%, pošto je uvezla ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 6,6 milijardi dolara u 2023.

U međuvremenu, afričke zemlje uvezle su ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, što je 7,2% ukrajinskog poljoprivrednog izvoza.

Ukupan udeo ova tri regiona u ukrajinskom poljoprivrednom izvozu je više od 94%.

Ukrajina je 2022. izvozila poljoprivredne proizvode uglavnom u Poljsku, Rumuniju i Tursku.