Ukrajina nudi rešenje za gasnu krizu EU

Ukrajina nudi rešenje za gasnu krizu EU

Ukrajinski operater gasnog sistema GTS rekao je u sredu da je spreman da poveća obim tranzita gasa preko ulazne tačke Sudža za snabdevanje EU. Ovo dolazi u trenutku kada se kontinent suočava sa prekidima u isporuci ruskog gasa preko gasovoda Severni tok.

„Kako bi pomogla u pripremi evropskih zemalja za narednu grejnu sezonu, GTS Ukrajine je spreman da razmotri mogućnost dodatnog privremenog povećanja obima tranzita koji može u potpunosti da nadoknadi nedostatak transporta Severnim tokom 1, podložno relevantnom zahtevu. iz Gasproma“, naveo je operater u saopštenju na svom Telegram kanalu.

Ruska energetska kompanija Gasprom saopštila je u sredu da će se ukupni protok gasovoda Severni tok smanjiti za 60 odsto od 16. juna. Kompanija je objasnila da je bila prinuđena da zaustavi rad još jedne Siemens pumpne jedinice na gasovodu, smanjujući dnevne isporuke na samo 67 miliona kubnih metara od 167 miliona kubnih metara koje redovno isporučuje.

Nemačka kompanija potvrdila je u sredu da joj agregati za pumpanje gasa nisu vraćeni sa popravke u Kanadi zbog sankcija Rusiji.

Gasovod Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora i isporučuje ruski gas u Nemačku, snabdeva tržište EU sa oko 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.