Uganda će pozajmiti 150 miliona dolara od kineskog Exim-a

Uganda će pozajmiti 150 miliona dolara od kineskog Exim-a

Uganda se sprema da pozajmi 150 miliona dolara od kineske Export Import Bank (Exim) kako bi pomogla u proširenju svoje internet infrastrukture, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo finansija.

Ovaj potez naglašava sve veće oslanjanje te istočnoafričke zemlje na kredite od kineskih zajmodavca nakon što je Svetska banka ranije ove godine zaustavila sva nova zajmova Ugandi u znak protesta zbog novog zakona protiv homoseksualizma.

Mlađi ministar finansija i ministar za informacije zatražili su u ponedeljak od poslanika da odobre dug, napisalo je ministarstvo finansija na X, platformi društvenih medija.

Novac je, kako je saopštilo ministarstvo, „za finansiranje nabavke, instalacije, puštanja u rad i podrške nacionalne infrastrukture za prenos podataka“.

Uganda je u pregovorima sa kineskom izvozno-kreditnom agencijom SINOSURE i Eksim bankom za zajam za finansiranje izgradnje naftovoda koji bi pomogao Ugandi da izvozi svoju sirovu naftu na međunarodna tržišta.

Svetska banka, tradicionalno najveći razvojni zajmodavac Ugande, zaustavila je kredite Ugandi nakon što je predsednik Joveri Museveni potpisao Zakon o borbi protiv homoseksualizma koji izriče teške kazne, uključujući smrt, za niz homoseksualnih aktivnosti.