Udruženja poljoprivrednika EU zahtevaju jaču kontrolu uvoza iz Ukrajine

Udruženja poljoprivrednika EU zahtevaju jaču kontrolu uvoza iz Ukrajine

Šest velikih poljoprivrednih organizacija Evropske unije kritikovalo je predloge Evropske komisije za bolju kontrolu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kao nedovoljne.

Njihov zajednički apel 15. februara je podelila najveća grupa farmi u EU COPA-COGECA.

Evropski farmeri smatraju da će, ukoliko se usvoje predlozi Evropske komisije, „ekonomska održivost sektora živine, jaja, šećera, žitarica i meda u EU biti dovedena u opasnost“.

Skreću pažnju da Evropska komisija ne predlaže da se uvedu ograničenja na uvoz žita i meda iz Ukrajine, a ostatak robe je na prošlogodišnjem nivou, što je nedovoljno, jer „upravo ove količine imaju dovelo do sadašnjeg problema proizvođača iz EU“.

„Poljoprivrednici u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj trenutno prodaju svoje proizvode po cenama koje su približno 40 odsto ispod standardne tržišne cene, hiljade farmi su u opasnosti od kolapsa“, navodi se u pismu COPA-COGECA.

Pored toga, kažu farmeri, proizvođači žitarica, živine i šećera u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Austriji počinju da osećaju „značajan pritisak“.

U januaru su širom Evrope izbili protesti poljoprivrednika, čiji je jedan od glavnih zahteva bio jačanje kontrole nad navodno nelojalnom konkurencijom iz Ukrajine.

Poljoprivrednici kažu da ukrajinski proizvodi, koji su nekada bili usmereni ka Africi ili Bliskom istoku, sada ostaju u Evropi, podrivajući poziciju lokalnih proizvođača. Kažu i da ukrajinski proizvođači ne potpadaju pod više ekološke i socijalne standarde EU.

EU je nedavno predložila različite zaštitne mere koje bi se mogle primeniti u slučaju „krajnje nužde“, kao što je ograničavanje bescarinskog uvoza živinskog mesa, jaja i šećera na prosečni nivo uvoza od 2022. do 2023. godine.