U Rolls-Royce-u povećanje plata i bonusi za radnike

U Rolls-Royce-u povećanje plata i bonusi za radnike

Zaposleni u Rolls-Royce-u, jednom od najvećih proizvođača u Velikoj Britaniji, dobijaju bonus od 2.000 funti (2.455 dolara) i povećanje plate kako bi pomogli da se izbore sa „ekonomskom neizvesnošću“, rekao je proizvođač motora, pošto troškovi života u toj zemlji naglo rastu.

„Živimo kroz izuzetna vremena“, rekao je izvršni direktor proizvođača motora Voren Ist u memorandumu u kojem se navode predložena povećanja plata u ponedeljak, prenosi Fajnenšel tajms.

Inflacija je dostigla najviši nivo od četiri decenije u Velikoj Britaniji u maju, dostigavši povećanje od 9% u odnosu na isti mesec prošle godine. Rat u Ukrajini je glavni faktor koji doprinosi britanskoj inflaciji. Konflikt je podstakao cene energije širom Evrope. Cene gasa i struje u Velikoj Britaniji porasle su za 53,5% i 95,5%, respektivno, u aprilu u poređenju sa godinom ranije. Visoke cene nafte takođe su naduvale potrošačke cene širom sveta, dok je prosečna britanska plata realno pala za 1,2 odsto.

Rolls-Royce kaže da će izdati jednokratni bonus za 14.000 od svojih oko 20.000 zaposlenih u Velikoj Britaniji, uključujući 11.000 fabričkih radnika i 3.000 mlađih menadžera. Za 11.000 radnika takođe će biti ponuđeno povećanje plata od 4 odsto, sa datumom u martu, ako radnički sindikat prihvati povećanje plata. Rolls-Royce kaže da je ovo povećanje najveće godišnje povećanje plata koje je osoblje primilo u poslednjih deset godina.

Ipak, Ist je rekao osoblju da „jednostavno povećanje plata“ „jednostavno nije pristupačno i da bi, u stvari, bilo neodgovorno“, sugerišući da je bonus od 2.000 funti kompromis u pogledu ponude zaposlenima stalno veće plate. Uzeto zajedno, East kaže da bi povećanje plata od 4% i bonus od 2.000 funti iznosili povećanje plata radnika za 9% za godinu, što je u skladu sa trenutnim stopama inflacije, ali štedi kompaniju od obavezivanja na povećanje plata iznad 4% dugoročno .

Pandemija je srušila Rolls-Royceov rezultat. Plaćanja usluga od avio-kompanija, koja se zasnivaju na tome koliko sati lete avioni koristeći Rolls-Royce motore, predstavljaju značajan deo prihoda proizvođača motora. Kada su mnogi letovi obustavljeni 2020., prihodi Rolls-Roycea su pali za 20%, a kompanija je zabeležila operativni gubitak od 2,55 milijardi dolara za godinu.

Rolls-Royce se vratio u profit 2021. godine, nakon što je ukinuo 9.000 radnih mesta od svoje globalne radne snage od 52.000 ljudi. Kompanija je zaradila 152,20 miliona dolara profita u 2021. i rekla je investitorima u februaru da očekuje da će u narednoj godini biti „skromno“ pozitivna u gotovini.

Ali East je rekao osoblju da bi veća povećanja plata mogla da naškode „budućoj konkurentnosti kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodavanjem previše troškova u dugoročnu masu zarada u vremenima tako velike neizvesnosti“. Predloženo povećanje plata od 4% i bonus od 2.455 dolara koštaće Rolls-Royce oko 55 miliona dolara ove godine.