U Nemačkoj su počeli da demontiraju vetroelektranu da bi povećali proizvodnju uglja

U Nemačkoj su počeli da demontiraju vetroelektranu da bi povećali proizvodnju uglja

Nemački energetski gigant RVE počeo je da demontira vetropark u zapadnom delu države Severna Rajna-Vestfalija kako bi napravio mesto za dalje proširenje otvorenog rudnika lignita, piše „Evropska istina“.

RVE je već demontirao jednu od osam vetroturbina. Na njihovom mestu očekuje se da će biti moguće izvući dodatnih 15-20 miliona tona takozvanog mrkog uglja, jednog od najneekološkijih izvora energije.

Proces je deo sporazuma postignutog prošle godine između savezne vlade i državne uprave Severne Rajne-Vestfalije Mone Nojbauer. Stranke su proširenje proizvodnje uglja pripisale punoj ruskoj invaziji na Ukrajinu i energetskoj krizi koja je usledila.

U zamenu za dozvolu da proširi svoj rudnik uglja u Severnoj Rajni-Vestfaliji, RVE je pristao da postupno izbaci ugalj 2030. godine – osam godina pre roka.

Demontaža vetrogeneratora je, međutim, izazvala kritike aktivista. Smatraju da ove radnje ne odgovaraju trenutnoj klimatskoj vanrednoj situaciji, a sve radnje koje odvlače pažnju od borbe protiv toga treba „nedvosmisleno zabraniti“.

Zbog širenja rudnika uglja, vlasti su raselile stanovnike nekoliko naselja u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Grad Lutzerat, koji se nalazi na ivici otvorenog kopa, morao je da bude potpuno uništen, zbog čega su klimatski aktivisti protestovali nekoliko nedelja.