U Francuskoj je emisija ugljenika pala za 4,6 odsto u prvih devet meseci 2023

U Francuskoj je emisija ugljenika pala za 4,6 odsto u prvih devet meseci 2023

Za period januar-septembar 2023. godine, emisije gasova staklene bašte u Francuskoj su smanjene za 4,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je izvestila CITEPA, državni operater pri Ministarstvu energetike Francuske, ovlašćen da izračunava statistiku štetnih emisija, piše Evropska istina pozivajući se na AFP.

Prema procenama CITEPA, smanjenje emisije ugljenika najveće je bilo u industriji (-9,3%), proizvodnji energije (-9,4%) i građevinarstvu (-7,5%), dok je u sektoru transporta smanjenje iznosilo samo 1,8%.

U industrijskom sektoru smanjenje emisija povezano je sa energetskom krizom i smanjenjem obima proizvodnje. Što se tiče energetike, Francuska je povećala proizvodnju energije bez ugljenika, pre svega nuklearne (za 11,4%).

Konačni podaci se još mogu korigovati, napominje CITEPA, posebno s obzirom na to da je vredno uzeti u obzir podatke o emisijama u poljoprivredi.

Poređenja radi, za celu 2022. smanjenje emisije ugljenika u Francuskoj iznosilo je 2,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Francuska je ranije najavila da želi da smanji emisiju gasova staklene bašte za 50 odsto do 2030. u poređenju sa nivoom iz 1990. godine, u skladu sa obavezama Evropske unije.

Prošle godine je objavljeno da povratak na proizvodnju električne energije na ugalj u nekim delovima Evrope nije sprečio značajan napredak u smanjenju emisije gasova staklene bašte.