Turska dobija popust na ukrajinsko žito

Turska dobija popust na ukrajinsko žito

Ankara olakšava pregovore između Moskve i Kijeva kako bi se obezbedio siguran izvoz žitarica iz luke Odesa.

Ukrajina je pristala da proda žito Turskoj uz popust od 25 odsto, izjavio je turski ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kiriši.

Ankara blisko sarađuje sa Moskvom i Kijevom kako bi postigla sporazum o obnavljanju isporuka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz Odese, glavne crnomorske luke u zemlji.

Očekuje se da će plan, koji podržavaju Ujedinjene nacije, otvoriti bezbedan brodski koridor usred rusko-ukrajinskog sukoba, kako bi se rešila rastuća globalna kriza hrane.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da četiri strane rade na planu za čišćenje mina koje plutaju uz obalu Odese i na drugim mestima duž obale Ukrajine, kao i za zaštitu koridora za transport.

„Mnogo je napredovalo po ovom pitanju“, a tehničko planiranje se nastavlja, rekao je on, dodajući da strane „ulažu napore da ovo zaključe što je pre moguće“.

Ankara je navodno ponudila vojnu pomoć u čišćenju mina uz obalu Odese i za pratnju brodova za žito, dok je Kijev izrazio zabrinutost da bi uklanjanje odbrane moglo ostaviti luku otvorenom za ruske napade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da će Moskva obezbediti bezbedan izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorske luke koje kontroliše Rusija. Njegove reči su vratile globalne cene žitarica, koje su ranije skočile, na nivoe iz aprila.

Zapadne države su više puta optuživale Rusiju da ometa izvoz, ali je Kremlj naveo da brodovi koji prevoze ukrajinsko žito ne mogu da napuste luku zbog mina koje su ukrajinske snage postavile u toj oblasti.